Help for English

Začíná mi být teď špatně.

Ahoj,
můžete mi prosím pomoci s překladem věty níže, která mne napadla dnes v buse při cestě domů, kdy se mi začalo dělat špatně, při čtení článku na HFE kvůli tomu, že jsem seděl na sedačce zády k řidiči?

Věta: Začíná mi být teď špatně.

Můj pokus: I am feeling sick now.

Ve větě mi ale chybí ono “začíná”, které se často v podobných větách vyjadřuje pomocí “get” jako třeba I am getting hungry, = Začínám mít hlad. Ale nějak se mi get nedaří dostat do mé věty. Možná by to mohlo být něco jako “I am getting felt sick now”, ale to se mi nějak nezdá ačkoliv u změny stavu se používá buď get+příd.jméno nebo get+příčestí minulé. A start/begin se mi do věty nehodí vůbec.
Jaké se prosím nabízí možnosti?
Děkuji Vám za pomoc.

U “změny stavu” (viz náš článek) platí, že pokud lze doplnit sloveso BE, lze často doplnit sloveso GET.

I am sick
I feel sick
I am feel sick
I am felt sick

Z těchto vět má sloveso BÝT ta první, a tam lze nahradit slovesem GET:

I am getting sick
I got sick

To je celé…

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Roman Svozílek vložený před 6 lety

U “změny stavu” (viz náš článek) platí, že pokud lze doplnit sloveso BE, lze často doplnit sloveso GET.

I am sick
I feel sick
I am feel sick
I am felt sick

Z těchto vět má sloveso BÝT ta první, a tam lze nahradit slovesem GET:

I am getting sick
I got sick

To je celé…

Děkuji Vám Romane za vysvětlení. Tedy chápu to správně, že “Začíná mi být teď špatně.” = I am getting sick now ?

• I'm feeling (a bit) queasy /ˈkwiːzi/
  • I'm starting/beginning to feel a bit queasy,
  • I'm starting/beginning to feel sick,
  • I feel as if (AmE like) I'm going to throw up
  • My stomach is heaving

Our first stop was Winter Gardens, this was only 15 minutes down the road and I was already starting to feel travel sick

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Pavel Dvořák vložený před 6 lety

Děkuji Vám Romane za vysvětlení. Tedy chápu to správně, že “Začíná mi být teď špatně.” = I am getting sick now ?

Reagoval jsem hlavně na změnu stavu za použití GET, abyste vůbec pochopil princip našeho článku, protože “I am getting felt sick” je prostě nepochopení článku…

Ano, lze to říct i tedy za použití GET, ale jen, jak jsem psal. Jinak spousta jiných možností, viz Dan.

Pročetl jsem si článek ještě jednou a už jsem to pochopil. Díky za vysvětlení Romane a Dane díky za další možnosti, jak to lze vyjádřit i s příkladovou­ větou.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.