Have you been to nebo in? Proč je “have you (ever) been to Italy?” (for example) ale “have you ever been in a sauna?” (Našla jsem ve Cvičebnici anglické gramatiky). Nevím, angličtina mi připadá jako jeden velikej cirkus.(
Have you been to nebo in? Proč je “have you (ever) been to Italy?” (for example) ale “have you ever been in a sauna?” (Našla jsem ve Cvičebnici anglické gramatiky). Nevím, angličtina mi připadá jako jeden velikej cirkus.(
Obecně v předpřítomném čase je TO (have you been to Italy?; what countries have you been to?), tady to IN bych zdůvodnil tím, že sauna je nějaký ohraničený prostor, do kterého vlezete, abyste se mohla “saunit” . Jste tedy uvnitř → IN.
Pokud se jedná o to, že tam člověk byl – to
Pokud se jedná o dobu, po kterou tam člověk je/byl – in
I have been to Italy twice.
I have been in italy for two months twice.
I have been in Italy for a week so far.
To se týká zřejmě asi míst, jiné je třeba toto:
I have never been in trouble in school.
Pokud se jedná o to, že tam člověk byl – to
Pokud se jedná o dobu, po kterou tam člověk je/byl – inI have been to Italy twice.
I have been in italy for two months twice.I have been in Italy for a week so far.
To se týká zřejmě asi míst, jiné je třeba toto:
I have never been in trouble in school.
To není o tom, jestli se jedná o dobu.
TO vyjadřuje směr. Tedy, že jste jel DO nějaké země (= navštívil jste ji).
IN vyjadřuje polohu. Tedy, že jste byl V nějaký zemi.
Have you ever been to Italy = tady je “to” proto, že se ptáme, jestli jste někdy navštívil Itálii – jestli jste se někdy vydal do Itálie)
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.