…
zas cosi nove…diky
Komentáře k článku: HAVE sth DONE (test)
…
zas cosi nove…diky
Největší nepřítel: překliky
Ale testík suprovej!
90 % – jedna chyba z nepozornsti, ďakujem za testík, už mám jasno.
wow, už jsem se i lekala, bez zamyšlení to nejde
wow, už jsem se i lekala, bez zamyšlení to nejde
Re:
moc pěkné cvičení!! zase jsem si vylepšila skóre
hm
ještě vypiluju slovosled a nepravidelná slovesa
To je super článek! A v průběhovém čase by se jen měnilo “to be”? I am having a book written / I was having a book written / I will be having a book written?
HAVE sth/sb DONE
Je to tedy sloveso have, za kterým následuje předmět (koho/co), a nakonec ještě minulé příčestí významového slovesa (tedy sloveso s koncovkou -ed nebo třetí tvar nepravidelných sloves). Prakticky např.:
- have my car fixed
- have the lawn cut
- have somebody fired (HFE)
Jenže váš příklad zní nepravděpodně – nechat si psát knihu ?
HAVE sth/sb DONE
Je to tedy sloveso have, za kterým následuje předmět (koho/co), a nakonec ještě minulé příčestí významového slovesa (tedy sloveso s koncovkou -ed nebo třetí tvar nepravidelných sloves). Prakticky např.:
- have my car fixed
- have the lawn cut
- have somebody fired (HFE)
Jenže váš příklad zní nepravděpodně – nechat si psát knihu ?
- I'm / I was / I'll be having/getting my hair cut
- I'm / I was / I'll be having/getting my car serviced
- I'm / I was / I'll be having/getting my dog castrated
- I'm / I was / I'll be having/getting my tyres changed
- I'm / I was / I'll be having/getting my flat redecorated
- I'm / I was / I'll be having/getting my ears pierced (atd.)
Ale ano, Dane, někteří lidé si opravdu nechávají napsat knihu či něco podobného – https://www.mesec.cz/…k-vas-vyjde/
Ale ano, Dane, někteří lidé si opravdu nechávají napsat knihu či něco podobného – https://www.mesec.cz/…k-vas-vyjde/
Děkuji za obě odpovědi. Konečně v tom mám trošku jasno. Přemýšlel jsem nad tím, jestli jde nějak vyjádřit, že si od někoho něco nechám dělat, ale v předpřítomném / předminulém / předbudoucím čase, ať už v průběhu nebo časem prostým… Neumím si tuhle kombinaci představit… (asi už přemýšlím nad nesmysly…)… Je to velký nesmysl?
Děkuji za obě odpovědi. Konečně v tom mám trošku jasno. Přemýšlel jsem nad tím, jestli jde nějak vyjádřit, že si od někoho něco nechám dělat, ale v předpřítomném / předminulém / předbudoucím čase, ať už v průběhu nebo časem prostým… Neumím si tuhle kombinaci představit… (asi už přemýšlím nad nesmysly…)… Je to velký nesmysl?
Jde to použít normálně v každém čase, třeba
I've just had my hair cut.
I felt good because I'd had my hair cut.
apod.
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.