Ahoj,
už jsem párkrát přispíval. Je mi 38. Na základce jsem se učil němčinu
od ruštinářky, která uměla jen o pár lekcí víc než my, ale ruština
už v začínajících devadesátkách nejela a paní se potřebovala něčím
živit, tak učila. A to dost blbě.
Na SŠ jsem chytnul vyhlášenou němčinářku, která uměla, ale byla
strašně přísná a málem mi nechala za moje základy ze ZŠ rupnout.
Jako povinný druhý jazyk jsem si bohužel na radu okolí vybral španělštinu, že je prý lehká, daleko lehčí než angličtina. No, pak jsem odmaturoval, přihlásil se na VŠ a zjistil jsem, že na VŠ to bez angličtiny nejde a od té doby v tom plavu. VŠ jsem neudělal i díky neznalosti AJ. Pak jsem se chtěl doučit AJ aspoň kvůli práci. Dělal jsem mraky kurzů živých, virtuálních, telefonických, měl jsem i rodilé mluvčí, mám plnou skříň narvanou učebnicemi, projel jsem celé Duolingo, AJ občas používám v práci, kde jednoduše komunikuju s hosty, vzhledem k nízké pozici nosiče kufrů chyby moc nevadí. Občas jim rozumím a občas jim nerozumím. Furt se v tom nějak plácám. Akorát mám výčitky, když jim nerozumím, to si připadám jako blbec. Ale díky covidu už moc nejezdí cizinci, tak je líp.
Semtam kecám po jedné apce s rodilou mluvčí. Po roce jsem zjistil, že mi vlastně vůbec nerozumí. Je to rozhovor jako bych řekl “větu” hlava-hrnec-kombajn-limuzína-pes. A ona mi odpoví: Hm, rozumím, vezeš psa limuzínou. Ale přitom ví často kulové o čem mluvím.
Už mi to nějak nebaví. Pořád se mi ptají, proč se chci učit anglicky a já jim na to neumím odpovědět. V rozřazovacícj testech mi vychází B1, ale já umím A2 s odřenýma ušima, když se dobře vyspím a A1, když se vyspím špatně.
Tak si řikám, jestli se na to nemám vybodnout. Třeba jsem vážně na to blbej. Přeci jen se to učim už skoro 20 let i když s dlouhými pauzami, že by se z toho poskládala tak šnůra 5 let. Už mi to nebaví. Ten váš kurz EnglishMe je hrozně rozsáhlý. Mám strach, že než pročtu všechny články bude mi 60 a když čtu pátý z prvního si pamatuju tak 10 procent. Tak váhám jestli se na to nemám vybodnout, než se učit něco co mi nejde. Stejnak už ve svym věku díru do světa s AJ neudělám. Je to nuda. Kdyby to šlo aspoň nějak logicky za sebou jako ten úvodní začátečnický kurz.
Pavel