Help for English

Použít minulý nebo předpř. čas?

Ahoj, chtěl bych anglicky říci větu “Zapomněl jsem udělat domácí úkol”. Je správné použít předpř. čas “I have forgotten to do my homework”, nebo by to měl být minulý čas “I forgot to do my homework”?

Podle mě to vede na ten předpř. (má to dopad do současnosti, není to časově ohraničené), ale jistý si nejsem.

Díky, ENoob

Áno, je to presne tak, ako píšete.

Ak hovoríte o prítomnosti, teda teraz nemáte urobenú tú domácu úlohu, na ktorú ste zabudli, tak predprítomný.

Ak by tam bol použitý minulý, bol by tam s veľkou prevdepodobnosťou určený aj čas, kedy sa to stalo, čo by znamenalo vtedy a k súčasnosti to nemá nijaký vzťah.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od enoob vložený před 4 lety

Ahoj, chtěl bych anglicky říci větu “Zapomněl jsem udělat domácí úkol”. Je správné použít předpř. čas “I have forgotten to do my homework”, nebo by to měl být minulý čas “I forgot to do my homework”?

Podle mě to vede na ten předpř. (má to dopad do současnosti, není to časově ohraničené), ale jistý si nejsem.

Díky, ENoob

Záleží vždycky na kontextu, situaci. U samostatné věty nelze určit nikdy přesně.

Kdyžtak mrkněte na
Předpřítomný čas #2: Něco je jinak
Předpřítomný čas

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.