Help for English

OBJECT COMPLEMENT???

 

Dobrý den, pomozte mi prosím s určením slova “first” v následujícím textu. (Jde mi o syntaxi, tj. jakým větným členem ono “first” je.)

“What they failed to realize, in their innocence, was the fact that the first stages of any building work are rapid and quickly apparent. It is the last stages which are so maddeningly prolonged, when plasterers wait for plumbers and plumbers wait for electricians, and decorators wait for the right paint and wall paper, and the owners wait to get into the place, with the growing conviction that the madhouse will claim them first.”

Jistě je možné “fist” pokládat za adverbial of time – odpověď na otázku “when?”. Ale podle mne je správným řešením i “object complement” (doplněk předmětu, tj. “first” se vztahuje ke slovu “them”), pokud to budu chápat “blázinec si je nárokuje jako první” (tj. před jinými potenciálními kandidáty léčby v blázinci).

Určitě se vám sejdou odpovědi, které budou zdůvodněné narozdíl o té mé. Já bych jen řekla, že s tím řešením jako doplněk předmětu bych nesouhlasila. :)

Já bych řekla, že je to přívlastek shodný. Protože slovo “stages” je podmětem vedlejší věty.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od naficka vložený před 3 lety

Já bych řekla, že je to přívlastek shodný. Protože slovo “stages” je podmětem vedlejší věty.

Tazateli šlo o to druhé “first” – úplně poslední slovo v textu…

Odkaz na příspěvek Příspěvek od evaoslik vložený před 3 lety

Tazateli šlo o to druhé “first” – úplně poslední slovo v textu…

Tak to podle mě bude prislovecne určení času

Určitě ne complement. To by bylo např. They PROCLAIMED HIM FIRST – prohlásili ho prvním.

Tady je jen že se si je ten blázinec uzurpuje dříve (než se stane cokoliv jiného). Je to dle mého názoru obyčejné SEQUENTIAL/TEMPORAL ADVERBIAL.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.