Help for English

SHODA PODMĚTU S PŘÍSUDKEM

Moc prosím o pomoc. Je správně?: 1." How much are the pen and the two books?" nebo" How much is the pen and the two books ? " 2. " Are Mary and Kate watching TV? nebo “Is Mary and Kate watching TV?” Jsem zmatená z vazby There is, kde se vše řídí tím, co následuje.. Tedy tam je správné " There is a kitchen and a living room" Ve větách 1 a 2 nahoře toto neplatí a správný je plurál? Moc děkuji Vlaďka

Are Mary and Kate watching TV?

Is Mary and Kate watching TV?

Veta “Koľko stojí pero a dve knihy?” mi neznie správne ani v origináli. Kniha niečo stojí. Pero niečo stojí. Za “pero a dve knihy” však niečo “platíte”. Nemyslím si, že ani Čech ani Slovák by použili frázu ako “Koľko stojí to pero a tie dve knihy?” Znie mi to nejednoznačne/dvoj­zmyselne aj v origináli.

Skôr by ste povedali niečo ako “Koľko platím (spolu) za to pero a tie dve knihy?” V angličtine by to fungovalo podobne, e.g:

How much (do I owe you) for the pen and the two books?

Niekedy je lepšie zbytočne veci nekomplikovať.

There is a kitchen and a living room. Je správne. V angličtine nezvykneme opakovať tie isté slová niekolkokrat po sebe, ale čo tým v podstate hovoríte je:

There is a kitchen and (there is) a living room.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od vlprochazkova vložený před 3 lety

Moc prosím o pomoc. Je správně?: 1." How much are the pen and the two books?" nebo" How much is the pen and the two books ? " 2. " Are Mary and Kate watching TV? nebo “Is Mary and Kate watching TV?” Jsem zmatená z vazby There is, kde se vše řídí tím, co následuje.. Tedy tam je správné " There is a kitchen and a living room" Ve větách 1 a 2 nahoře toto neplatí a správný je plurál? Moc děkuji Vlaďka

Ve vazbě THERE IS/ARE se sloveso opravdu řídí slovem, které následuje.

V drtivé většině případů tomu však tak není a sloveso logicky odpovídá singuláru či plurálu podmětu.

Podrobně je to rozepsáno v článku:
https://www.helpforenglish.cz/…u-s-podmetem

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.