Je možné použít confiscate s nepřímým předmětem, anebo co je gramaticky správně?
They confiscated us everything.
They confiscated everything from us.
Díky
Je možné použít confiscate s nepřímým předmětem, anebo co je gramaticky správně?
They confiscated us everything.
They confiscated everything from us.
Díky
Pro mé ucho zní dobře vlastně pouze They confiscated everything. A pokud
něco z toho, co píšete, tak to druhé. Projela jsem nějaké výkladové
slovníky a v drtivé většině tam bylo většinou jen Sb confiscated sth. (a
už ne from sb)....... ale pak jsem nakonec (myslím, že to byl Collins)
narazila na tu variantu s “from”......
Předpokládám, že se tady jako obvykle vyjádří někdo sofistikovaněji,
ale zaujalo mě to, tak píšu.......
I agree with evaoslik. Really speaking, this is a non-problem because there would always be some kind of context, and in the context it would be clear who the stuff was confiscated (or “taken away” or “seized”) from, and it wouldn't need to be stated again in that kind of “over-precise” Czech style, e.g.:
Na burze vinylů jsme se seznámili s člověkem, který si ilegální půjčovnou přivydělával. Po revoluci jsme si řekli, že bychom půjčovnu mohli mít taky.
To už jste půjčovali cédéčka?
Ano. (…)
Jenže už v roce 1994 přišel zákaz půjčování od Ochranného svazu autorského (OSA).
Ano, to už jsme měli asi tři a půl tisíce cédéček. Zkusili jsme z půjčovny udělat „bazar“. Jeden den zákazník koupil album za 500, další den jsme ho od něj vykoupili za 480 korun zpět. Jenže to policajti prokoukli a všechno nám zabavili. (impuls.cz)
… “One day a/the customer bought an album for 500, and the next (day) we bought it back off/from him for 480 crowns. But the cops cottoned on to it / saw through it / got wise to it / wised up to it and confiscated the lot.”
It's clear in the context that the police confiscated it from us, so from us doesn't need to be stated in English.
However, “they confiscated us everything” is a definite no-no.
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.