Help for English

many - uncountable ? why?

penize jsou nepocitatelne? bohuzel s nimi musim vyjit a pocitat je! nejsou nektere gramaticke kategorie nesmyslne idioticke?
me spise zvukove nesedi meny many. za nepocitatelne penizky nemuhu povazovat.
tyto stranky povazuji za velky dar od velice inteligentniho autora. diky moc jt

Pokiaľ viem, tak peniaze sú aj v češtine nepočítateľné podstatné meno. :-)
Many money Vám možno preto nesedí, pretože je to gramaticky nesprávne. IMHO malo by to byť „a lot of money“.
:idea: Tieto stránky rozoberajú aj túto problematiku:
http://www.helpforenglish.cz/…--A-LOT.html

Česština to má ještě více zamotané: peníze jsou sice nepočitatelné, ale mají tvar množného čísla, což vlastně odporuje základní podmínce pro určení nepočitatelnosti podstatného jména (v angličtině obdoba slova NEWS)
MONEY v angličtině jsou skutečně nepočitatelné, neboť:
1) Mají pouze tvar jednotného čísla, tudíž před slovo MONEY nelze umístit číslovku
2)Z toho logicky vyplývá, že když se zeptáme (platí pro oba jazyky): Kolik máš peněz?, nemohu odpovědět např. dvě sta (peněz), ale jedině málo, moc (little, a little, not much, a lot, some …) apod. Pokud odpovídám číslovkou – např. dvě sta, tak odpovídám (aniž si to většinou uvědomíme), kolik mám konkrétní měny, např. 200 korun (v lepším případě liber :-) ) apod., což je semozřejmě počitatelná záležitost. Také mohu odpovědět, kolik mám u sebe bankovek, mincí apod., ale nikdy ne peněz jako takových. Proto se anglicky ptáme vždy HOW MUCH (money) a nikdy ne HOW MANY.

No, vše už tu bylo víceméně řečeno, příště budu muset dřív vstávat. :-)

No ne, ale nelogické to rozhodně není. Pojmy ‚počitatelné‘ a ‚nepočitatelné‘ se nepoužívají všude. Někteří preferují pojem MASS NOUN a COUNT NOUN.

MONEY je rozhodně MASS NOUN, označuje nějakou ‚masu‘ nikoliv jednotlivé kusy čehokoliv.

Peníze se tedy počítají na koruny, dolary, eura apod.
Voda se počítá na litry, hektolitry, sklenice, lahve…
Informace se počítají na ‚bits‘ či ‚pieces‘
Sníh se počítá na centimetry, metry, tuny…
Čas se počítá na minuty, dny, roky…

atd.

Všechna podstatná jména se snad dají počítat, jde o to, na jaké jednotky.
Peníze se nepočítají na peníze, voda se nepočítá na vody, sníh na sněhy atd.

Díky moc za Vaše odpovědi. Jsem všek kverulant, neboť má šestiletá dcera počítá peníze na peníze. Říká mám 6 penízů a jelikož chodí do americké školky, tak six money. Gramatike je asi třeba vtlouci do hlavy a příliš o tom nepřemýšlet. jt

Až se Evropská unie rozroste (nedejbože !!!) na celosvětovou unii a nebude třeba rozlišovat měnu, možná gramatika uzákoní i nápad vaší dcery. Zní to velmi roztomile.
Takový jazyk se bude jmenovat GLOBISH (už se tak prý zjednodušené angličtině v Americe říká), a já bych se toho nerada dožila. :-(

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.