Help for English

Because of vs For

Chtěla jsem se zeptat, jaký je rozdíl v následujících spojkách (because of, for) ve větách. Kniha Objective advance říká, že nejsou zaměnitelné, ale nějak nevidím rozdíl:

A person cannot tell her nationality because of her excellent pronunciation.
Negramatické: A person cannot tell her nationality for her excellent pronunciation.

Děkuji

Snad pomůže tot vysvětlení, co jsem našla na internetu… Víceméně jde o to, že „for“ v tomto významu se používá velmi málo......
A ještě – „because of“ a „for“ jsou předložky (samotné „because“ je spojka a „for“ také může být spojka pokud je po něm věta a nejen sousloví…)
Using ‚for‘ to indicate the cause of something is a literary form and it is rarely used in normal speech. „Can't see the forest for the trees“ is a fixed expression you might encounter that uses this form.
In most cases, ‚for‘ is used to mean „on behalf of,“ (I cleaned up the room for the guests) or specifying the recipient/purpose of an action (I need to borrow a few dollars for lunch. / I called for her.)
„Because of“ indicates causality. „A because of B“ means B caused A to happen, as in the example " I was late this morning because of the heavy traffic".

Moc děkuji za odpověď. Také jsem toto našla a viděla k tomu diskuze. Pokud by to bylo „causality“ pro „because of“, potom mi není jasné, proč lze říci např. následující věta: * I couldn‘t sleep for worrying.*

Tady mi přijde, že je také kauzalita mezi „sleep“ a „worry“. Větu udává učebnice jako typický příklad pro „for“.

Vynikající velký anglicko-český slovník (Hais – Hodek) má pro předložku „for“ 14 významů. Jako 10. význam má to, co se vztahuje k vaší větě, alespoň se domnívám.
z důvod v podobě niterného stavu – she wept for boredom – plakala z nudy, die for fear – umírat ze strachu/strachy, did for pure wantonness – prostě z bujnosti; tím, že v podobě vlastního konání, když – he felt better for having said it – tím/když to řekl, (tak) se mu ulevilo/hned mu bylo líp

Moc děkuji za odpověď.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.