Mohu se zeptat, proč je verze a) v následující větě negramatická?
My train ...........at 10.20 tomorrow morning.
a) is going to leave/ b) leaves/ c) is leaving
Moc děkuji
Mohu se zeptat, proč je verze a) v následující větě negramatická?
My train ...........at 10.20 tomorrow morning.
a) is going to leave/ b) leaves/ c) is leaving
Moc děkuji
No, ty dvě další možnosti jsou o hodně lepší..... Je to prostě něco
daného, je to napsané v řádu......
Když se i podíváte sem, tak ta dvě základní použití vazby „going
to“ na tuto větu nesedí…
https://www.helpforenglish.cz/…-budouci-cas
Ja by som radila prečítať si článok Vyjádření budoucnosti přítomnými časy. Tam je vysvetlené, kedy sa používa be going to a kedy prítomný prostý čas. https://www.helpforenglish.cz/…tomnymi-casy
Mimochodem – předpokládám, že správná možnost je „leaves“, ale já jsem se učila, že v těchto případech se dá použít i průběh…
Ano, průběh i prostý…jsou správně. Na diskuzích k tomuto tématu jsem našla, že když se použije Going to, tak to implikuje, že vlak nemusí jet…tak proto jsem se ptala. Učebnice to jako správnou variantu neuznává, ale asi by to šlo někdy říct.
Ano, průběh i prostý…jsou správně. Na diskuzích k tomuto tématu jsem našla, že když se použije Going to, tak to implikuje, že vlak nemusí jet…tak proto jsem se ptala. Učebnice to jako správnou variantu neuznává, ale asi by to šlo někdy říct.
Mně to přijde divné, asi bych to fakt neřekla… To vysvětlení z diskuzí mi přijde pochybné… Odjezd vlaku je daný…a to, že se pak někdy stane, že kvůli nějakým důvodům neodjede, to je život.....ale nelze kvůli tomu přece předem použít „going to“ si myslím…
Nebyla spíš předmětem té diskuse věta „The train was going to leave…“? 🙂
Nebyla spíš předmětem té diskuse věta „The train was going to leave…“? 🙂
Ne, byla to věta v přítomném čase.
Toto k tomu někdo píše: The train is planned for leave at 10 tomorrow morning and everything is currently being done so that it may happen. Whether everything will be successful and the train really leaves is questionable.
Napadá mě, že možna by to šlo použít v nějakém kontextu.. třeba když by se stávkovalo na železnici…nevím, ale jak je to časté.
Upřímně, smysl to nedává.....o stávce by musel psát už ten člověk, aby bylo jasné proč je to „questionable“...... Já být vámi, tak si zafixuju prostý/průběhový a nazdar:):), ale chápu, že když člověku vrtaj věci v hlavě, tak se neradi pouštěj........ale IMO – tohle za to nestojí......
On ten rozbor je o dosť dlhší, som si to zo zvedavosti vygúglila. Týka sa štyroch verzií: will leave, is going to leave, leaves, is leaving.
From the pedantic grammatical point of view (which should be what you're asking for), ordered from least probable to most probable:
1. The train leaves at 10:00 tomorrow morning.
This means that the train always leaves at 10:00 during the morning of the day which is tomorrow. If tomorrow is Wednesday, then this sentence says that the train leaves at 10:00 every Wednesday. It's a planned repeated action. The departure is expected as planned, but whether it will really happen is not certain at all.
2. The train is going to leave at 10:00 tomorrow morning.
The train is planned for leave at 10 tomorrow morning and everything is currently being done so that it may happen. Whether everything will be successful and the train really leaves is questionable.
3. The train will leave at 10:00 tomorrow morning.
Everything has been set up so that the train can leave at 10 tomorrow morning and it is very probable that it will happen.
4. The train is leaving at 10:00 tomorrow morning.
The train is definitely leaving at 10 tomorrow and nothing can stop it happening. This is a very strong sentence. If you're a pedant, you would say this for example in a science fiction story where the main character knows the future and is definitely certain that the action will really happen and there's no way it can be avoided.
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.