Help for English

Příručka pravopisu

Dobrý den všichni, mohl by mi někdo poradit nějakou knihu která je něco jako Pravidla českého pravopisu pro češtinu, akorát pro angličtinu? Nějaký souhrnný soupis formálních pravidel pro interpunkci, kterou potřebuji poměrně často a kniha by tím pádem přišla vhod. Díval jsem se na internet a našel jsem ‘The Blue book of Grammar and Punctuation‘, ale ta mi přijde moc ‘jednoduchá‘, vzhledem k tomu, že často věty v textech, které píšu ve škole mají 3–4 clauses. Děkuji, Armando

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Armando vložený před rokem

Dobrý den všichni, mohl by mi někdo poradit nějakou knihu která je něco jako Pravidla českého pravopisu pro češtinu, akorát pro angličtinu? Nějaký souhrnný soupis formálních pravidel pro interpunkci, kterou potřebuji poměrně často a kniha by tím pádem přišla vhod. Díval jsem se na internet a našel jsem ‘The Blue book of Grammar and Punctuation‘, ale ta mi přijde moc ‘jednoduchá‘, vzhledem k tomu, že často věty v textech, které píšu ve škole mají 3–4 clauses. Děkuji, Armando

Jednotná pravidla v angličtině úplně neexistují. Různé univerzity, nakladatelství apod. se řídí různými „style guides“. Koukněte zde:

https://en.wikipedia.org/…style_guides

Další věc je, že třeba psaní čárek není v angličtině zase tak striktní. Takže běžně najdete základní pravidla, ale u složitějších vět to už může být zcela na každém mluvčím a na situaci. Čárky mají často funkci spíše takovou, že usnadňují orientaci v textu.

A když např. píšu formální dopis na úřad, stačí se držet jakéhokoliv manuálu, akorát stačí být konzistentní a používat najednou jen jeden ten manuál?

Věřím, že ano, i když samozřejmě pomůže držet se britských norem či amerických norem podle toho, kam píšete. Ale osobně myslím, že to není zase tak velká věda (v češtině se chybějící čárka bere jako „hrubka“, v angličtině, kde pojem/koncept „hrubka“ neznají, si z toho nikdo běžně moc velkou hlavu nedělá, pokud je text srozumitelný).

Je to především důležité v akademickém či publikačním světě, kde po vás budou chtít specifickou normu především z důvodu citací apod.

Dobrý den, děkuji @Marek Vít za pomoc. Píšu často dopisy v angličtině na úřady, ale v zemi, která není jinak anglicky mluvící, takže ono je to asi ve výsledku jedno, který styl si zvolím.

Ještě jednou děkuji moc. Prošel jsem si ten odkaz na Wikipedii, který jste mi poslal. Já většinou pro ‘academic papers‘ využívám Turabian Manual, vzhledem k tomu, že ve škole nějaký předepsaný manuál nemáme. Jen jsem si právě nebyl jistý u těch formálních dopisů na úřady nebo ve firmě.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.