Help for English

Jak rozumět :)

Ahoj všichni,
mám lehkou otázku, ale o to těžší bude odpověď 🙂
Chtěl bych se poradit, jak trenovat poslech. Jasně jsou různé aplikace, poslechy atd, jenže to jsou školní témata nebo relativně snadné temata, ale rád bych se za svůj život dopracoval ke schopnosti sledovat videa( rozhovory, debaty) v originale. Pokud jsou k tomu anglické titulky, tak je to v pořádku, ale čistě pouze zvuk, to je problém. Vím, že to je běh na dlouhou trať, ale jestli byste mi dali rady, jak běžet po spravné trati 🙂
Uvedu příklad, debata kandidátů na prezidenta v usa. Koukal jsem a problém, poté byly ukázky z té stejné debaty s titulkami a chytám se.
To stejné například otázky na předvolební průzkum mezi lidmi.

Děkuji, ať se daří 🙂

Toto je naprosto běžný problém. 🙂
Doporučuji začít jednoduchými poslechy a postupně se propracovat ke složitějším. Já pro tyto účely používám nahrávky, které jsou u zjednodušených knih (viz článek Zjednodušená četba ).
Záleží samozřejmě na Vaší výchozí úrovni, ale z vlastní zkušenosti vím, že tímto způsobem se dá při každodenním poslechu poměrně rychle dostat o několik úrovní výše (za předpokladu, který uvádíte – že v psané formě byste textu rozuměl).

Druhým problémem bývá výslovnost. Kdo sám nedokonale vyslovuje, rozumí s obtížemi, protože to, co sám říká, zní jinak.
Podívejte se na naši sekci Výslovnost a projděte si postupně články od nejnižších úrovní k vyšším. Je možné, že si potřebuje vylepšit i třeba nějaké základní věci typu vázání slov, slovní přízvuk či silná a slabá slova.

Jakékoli další dotazy rád zodpovím zde či v soukromé zprávě. 🙂

Chápu to tak, že už jste pokročilejší. Tak doporučuju zapomenout na zjednodušené nahrávky a snažte se poslouchat jak často jen jde originály. Můžu doporučit např. magazín The Daily na Spotify. Většině je dobře rozumět a jsou to zajímavá témata (pokud Vám vyloženě nevadí politika). Těch materiálů na poslech je miliony hodiny, tak si vyberte co Vás baví a věnujte tom max. času co jde a výsledek se dostaví. Souhlasím ale s příspěvkem nade mnou, že Vaše správná výslovnost je důležitá v tom, abyste ji správně také slyšel.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Scorpio vložený před 8 dny

Chápu to tak, že už jste pokročilejší. Tak doporučuju zapomenout na zjednodušené nahrávky a snažte se poslouchat jak často jen jde originály. Můžu doporučit např. magazín The Daily na Spotify. Většině je dobře rozumět a jsou to zajímavá témata (pokud Vám vyloženě nevadí politika). Těch materiálů na poslech je miliony hodiny, tak si vyberte co Vás baví a věnujte tom max. času co jde a výsledek se dostaví. Souhlasím ale s příspěvkem nade mnou, že Vaše správná výslovnost je důležitá v tom, abyste ji správně také slyšel.

Já bych právě asi úplně neřekl „zapomeňte na zjednodušené nahrávky“, protože právě ty mohou člověka navést na tu správnou cestu. Pokud se podaří sluchem dobře rozeznávat jednoduchá spojení, může se postupně propracovat k složitějším a rychlejším nahrávkám a pak originálům.
Pokud ale poslouchá rovnou složité věci, kterým nerozumí, může to být demotivující a často se mu nepodaří do poslechu nijak proniknout.

Mockrát děkuji za reakce. Na knihy se určitě podívám 🙂 Já jsem si zkoušel poslech určený na maturity na nečisto a to bylo v pohodě, ale odmaturovat z AJ (nechci se nikoho dotknout) je poměrně snadné. Ještě bych se rád zeptal, zda někdo, nebo přímo vy neznaté nějaký web, kde je možnost poslech trenovat? aktualně koukám na Friends a mám anglické titulky. Děkuji za Váš čás.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od engtom vložený před 8 dny

Mockrát děkuji za reakce. Na knihy se určitě podívám 🙂 Já jsem si zkoušel poslech určený na maturity na nečisto a to bylo v pohodě, ale odmaturovat z AJ (nechci se nikoho dotknout) je poměrně snadné. Ještě bych se rád zeptal, zda někdo, nebo přímo vy neznaté nějaký web, kde je možnost poslech trenovat? aktualně koukám na Friends a mám anglické titulky. Děkuji za Váš čás.

Posílám soukromou zprávu. 🙂

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.