Měli byste zájem psát sem o hrách, které se mohou hrát v hodinách angličtiny pro zpestření a procvičení látky v angličtině? Podle svých zkušeností vím, že takhle procvičované věty a obraty utkví v paměti daleko lépe, než nudné memorování odpovědí učitelce. Viděla jsem rozdíl výuky na kurzu tady a v Cambridge, kde se mluvilo pouze anglicky a mezi studenty více národností a všechno se dalo zvládnout. I když tam byla perfektní učitelka, která měla přehršel nápadů a ani jedna minuta s ní nebyla nudná. Překvapilo mne, že hry jsou ve všech částech světa stejné, jen se jinak jmenují.
Chcete si zahrát v hodinách angličtiny „Škatulata, hejbejte se“?
Nic snažšího – jen si to přejmenujte na „Move, who did…“
Nachystejte si židle v počtu o jednu méně než je účastníků hry. Hráč, na kterého židle nezbyla stojí uprostřed kruhu ze žídlí a „vyvolává“!
Je to hra na procvičení několika věcí – minulý čas sloves, určení času a v neposlední řadě otázky začínající wh, i když zde se jedná jen o slovíčko who.
Hráč stojící uprostřed vyvolává . Move, who learnt yesterday.
Kdo se včera učil, musí vyměnit místo, kdo se neučil, může zůstat
sedět. Vždy zbyde jeden hráč, který bude vyvolávat.
Podmínkou je, že se musí používat slovesa v minulém čase, pravidelná nebo nepravidelná je jedno, hlavně ve správném tvaru. Možná by se hra dala obměnit i na jiné časy, umím si představit i budoucí čas, nebo přítomný, nevím, my to hráli s minulým časem a bylo to báječné.
Učitelka opravuje tvary, přípsdně daší problémy např. předložky – Move, who wake up early on Sunday. Je jasné, že každý se "stěhuje podle pravdy, jinak může sedět celou hru, ale to by nebyla ta správná sranda. Pak je třeba vyvolat Move, who was born in the Czech Republic. To je pak ten správný mazec.
Pro samouky – zkuste si to zahrát „poslepu“, – představte si, že máte před sebou kruh lidí a jste vyvolávač – vymýšlejte věty, jak byste je rozpohybovali. Já se tím občas bavím, když čekám na autobus, prohlížím si lidi a říkám si: Move, who read a book yesterday. – Pak přijede autobus a všichni se nahrnou dovnitř, je to prostě zábava.
Pokud znáte nějaké hry pro více lidí, napište je sem, třeba to bude inspirace pro ostatní.
Move, who didn't enjoy.