Help for English

stažené tvary v otázce

 

Když je v otázce stažený tvar, např: How you're doing?, tak je to normálně spisovné nebo už nespisovné?
díky:)

A ne nahodou „How're you doing?“ ???

Veta „How you're doing?“ ma jednoznacne spatny slovosled..tedy pokud nestoji jako neprima otazka – napr. „Tell me how you're doing.“ by bylo OK.

myslím to přesně tak jak jsem ji napsal (jako samotnou otázku), a právě kvůli tomu slovosledu se ptám jestli to neni už nespisovné :)..slýchávám i vídávám to poměrně často

How you're doing? – buď se prostě ten člověk upsal, což se klidně může stát, nebo to napsal někdo, kdo se ten jazyk učí a prostě udělal chybu. :-)

ne, myslím, že tohle nevídáte a neslýcháte často, tak se prostě nemluví. V otázkách je tázací slovosled ať je to hovorová a nebo formální angličtina.

Tak až teď jsem si vzpomněl na hlavní příklad, který mě k tomuhle dovedl :D

A ještě bych nejprve chtěl změnit můj předchozí názor „slýchávám i vídávám to poměrně často“ na několikrát jsem to slyšel. Je pravda, že to mám v hlavě zafixované asi z těch nepřímých otázek.

„What are you going to do?“ – píšete o tom i ve článku h4e.cz/2009020201 – se dá říci jako „Whatcha gonna do“(nevím, jak jinak to napsat bez fonetických znaků).
Jde o to vyslovované „č“ – jak mohli přijít na výslovnost „č“ z „What are you…“? Tudíž předpokládám, že je to odvozené z „What you're…“ – tam se „č“ už dá vyslovit :)

Sice to není nic důležitého, ale pořát mi to vrtalo hlavou, tak jsem musel napsal :)

WHATCHA GONNA DO je ale tázací slovosled, je to hovorově vyslovené WHAT ARE YOU GOING TO DO. Slovosled je tento.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.