Help for English

Shopping (for)

Dobrý den, měl bych dva dotazy:

I hate shopping for clothes. – se slovesem shop se vždy musí pojit předložka „for“?

A je možno spojení „včera v noci“ přeložit jako „yesterday at night“ nebo „yesterday night“?

Děkuju.

Ad 1 – Áno, my nakupujeme VECI, angličania SHOP FOR STH
Ad 2 – „Yesterday night“ je nezmysel, používajú LAST NIGHT a „yesterday at night“ mi znie tiež divne, to je aké také vysvetlenie:

You cannot say yesterday night because the night is also part of today. You can, however use both last evening or yesterday evening, because the evening is part of yesterday, as would be yesterday morning and yesterday afternoon. However, and this is why English usage can be so difficult for learners, you cannot use last afternoon or last morning.

Denis12: Doporučji přečíst si tento článek:

h4e.cz/2009080401

Ty nový, zkrácený odkazy se mi líbí :)

Jo, to mně taky, akorát mě překvapila ta čtyřka, líbilo by se mi to i s hfe :-) a ještě nechápu ten datum za lomenem, pže třeba v tomhle případě to nesedí, takze nechapu, jak to funguje :-D ae to je OT

Taky by se mi víc líbilo HFE, navíc je to napsaný rychlejc :)

„/rok/mesíc/den/?“ ?

rok-mesic-den to nebude
ten clanek vysel 11.8.2009

Ale zajimalo by me co ty cisla znamenaji…???

každý článek má svůj kód – ten se vytvoří dle data vložení článku do systému plus několik čísel navíc.

HFE by bývalo bylo lepší, ale bohužel doména už byla zabraná. Proto jsme koupili doménu h4e.

cili u clanku h4e.cz/2009080401, ktery vysel 11.8.2009 je to
rok+mesic+0401 ? Ten DEN mi tam nesedi…
Nebo je 0401 poradi clanku v mesici???

Filip: to mě taky napadlo, ale nesedí to, viz příspěvek orima :-)

Datum označuje den, kdy se článek VLOŽIL do systému, nikoli kdy byl VYDÁN.

Tato data mohou být občas stejná, ale většinou je článek vydán později (někdy mnohem později), než byl vložen do systému.

Vložení článku totiž neznamená hotový článek. Občas tam máme jen nadpis nebo jen jednoduchou osnovu… :-)

Aha, tak děkujeme za osvětlení :-) a tento seznam asi nikde k dispozici není, viďte? Že bysme si my jako uživatelé mohli zkoušet nějaký random datumy a vždycky číst, co to vyhodí :-D Ale aspoň to vám, autorům, o malou trošku zjednoduší práci…

Myslíte seznam toho, co se chystá? To není moc zajímavé, dokud tam za tím není nějaký článek :-) No a když tam už článek je, snažíme se to vydat co nejdříve.

Já tam mám např. některé články vložené už pět let. :-)

Ne, takový seznam rozhodně nezveřejňujeme… navíc často napíšu článek, který jsem vůbec nechystal, a to, co se chystá, často odkládám na neurčito (či navěky?)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.