Help for English

Markovy reporty

Georgia – to je smutná zpráva. Je mi to moc líto, bude mi svým elánem chybět

Mne je veľmi veľmi smutno. Posledný príspevok bol 31.1. téme – dôchodok, až taký neuveriteľný.

Georgia – až mě přeběhl mráz po zádech. Už si s námi nezasoutěží… tohle prostě není fér

<citace>Svatý Valentýn proběhl na našich stránkách nepovšimnut…</ci­tace>

Tak to mě naopak velice zahřálo u srdce. :-)
Buď tu je málo lingvistů, nebo spousta lidí s rozumem. Tipuji to ale spíš na ten rozum. :)

Jasně, je to anglický svátek a informace o něm je pro lidi, co se o to zajímají potřebná, takže nemůžu být naštvaný, že tu je o tom zmínka.

Když pominu tu angličtinu, tak co je to svátek svatého valentýna? Řeknu vám to naprosto přesně – je to svátek obchodníků, spolu ještě třeba s vánocema.

Já se tak do osmnácti s tímto svátkem ani jednou nesetkal. Když chtěl kluk vyznat holce lásku, tak jí koupil třeba zničehonic kytku, případně si s ní šel sednout do parku, nebo pod rozkvetlý strom. Dneska z toho udělali obchodníci naprostou samozřejmost.

Dneska kluk musí jít a koupit té holce třeba prstýnek, nebo cokoliv co stojí nějaké peníze, jinak je za břídila.

Stejně jako vánoční horečka začíná díky reklamám obchodníků už někdy v říjnu, se svatým valentýnem jsem se začal denně setkávat už asi před měsícem. Obchodníci se předháněli kdo na tom dřív vyrejžuje.

Proti tomu svátku někde v anglii, nebo americe nic nemám. My máme ale svoje svátky a svoje tradice a nepotřebujeme tu zakládat nové svátky, které nám akorát tahají peníze z peněženek.

Radši půjdu holce natrhat na louku luční kvítí a vezmu jí pod ten rozkvetlý strom. Valentýna bych neslavil už z principu. :)

kdy ti obchodníci konečně pochopí, že v Česku je 1. máj – lásky čas, a doprodají tak neprodané zboží z Valentýna :shock: :-D
Valentýna neslavíme, ale místo toho slavíme výročí naší svatby (někdy stylem, že si vzpomeneme, že nějaké výročí svatby je a je super, že už tolikáté :-) )

Taky se příští rok obejdu bez srdíček a výzdoby na oslavu toho " kýče " :)

tak si říkám jestli to slavení/neslavení Valentýna (nebo 1.máje) není tak trochu důsledek 40 let komunismu a toho, že jakékoliv svátky se změnily jen na svátky plného stolu, plné lednice a přeplněných obchodů. Ta „kultura/rituály“ kolem, jakože je přitom nějaká sranda a lidi se navštěvují, se tak trochu vytratila.

Valentýn je součástí kultury, kterou se na našich stránkách zabýváme, proto si myslím, že má na našich stránkách místo, stejně jako Halloween. Je to pěkné, milé téma, nějaká zamilovaná básnička, nějaký love song, slovní zásoba s láskou spojená… to myslím rozhodně nikomu neublíží.

Doufám tedy, že to příští rok nikoho neurazí… ale Valentýn tu snad bude. :-)

Určitě se neurazím, když tu budou halloweenské, valentýnské a santaclausovské výzdoby apod. Beru to přesně tak, že to ke kultuře anglicky mluvících zemí patří a je dobré o tom vědět, vnímat, že zrovna teď se v těchto zemích něco slaví…

Ale jinak jsem také proti míchání těchto prvků do českého prostředí.
Dobrovolně se zbavujeme klidné, tajuplné a poetické atmosféry našich svátků a nahrazujeme ji…čím?

Něžné děťátko v jesličkách křiklavě červeným obtloustlým dědou, který je víc maškarou než moudrým a laskavým starcem.
Romantické líbání pod rozkvetlou třešní za shánění čokoládových srdcí a erotického prádla.
Tichý, slavnostně klidný svátek dušiček s rozzářenými hřbitovy za poměrně bujarou oslavu se sekyrami vraženými v hlavě.

Já bych do života chtěla raději víc poezie, ticha, přemítání o smyslu… než hrubosti, dráždivosti a maškarády.

HanaRT: souhlas :)

12.12 Marek napsal „Přidal jsem okruh slovní zásoby se slovíčky týkajícími se matematiky“. Asi jsem totálně slepý, můžete mne někdo navést kde to najdu?

Omlouvám se… obyč. okruhy většinou vydávám s loňským datem, protože nechci, aby byly na titulní straně… chápu, že to pak někdo nemusí najít. Tady je odkaz:

h4e.cz/2011021201

Díky, já bych je na titulní stránce uvítal, nicméně díky „reportům“ to je jedno.

Ještě dodatek: ne konci článků bývá „Články ze stejné rubriky“. Nedalo by se sem dávat odkaz na navazující okruh slovní zásoby. Já tam hledal tu matematiku i business.

Tam jde o to, že těch rubrik se slovní zásobou je víc, a potom to nefunguje tak, jak byste čekali.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.