Help for English

Poslechové učebnice

 

Zdravím vespolek.
Potřeboval bych poradit. Postední dobou se učím angličtinu prakticky výhradně poslechem. Při práci na domě, na zahradě, při jízdě autem a na kole se mozek jen tak poflakuje a já ho takhle zaměstnávám. Mám ale problém s kvalitním učebním materiálem. Máte někdo nějeký tip na něco kvalitního na poslouchání tak v úrovni upper intermediate? Docela by mi přišly vhod slovíčka, ale to znamená něco vydané u nás, protože poslech jenom v angličtině mi do hlavy neleze. (Už více než dva roky poslouchám Essential idioms in English a pořád to docela dře)
Takže veškeré náměty jsou vítány.

Děkuji za odpověď, ale s tímhle jsem před 10-ti lety začínal s posloucháním. Všecho co se dalo mam nastahované a bohužel už to umím prakticky zpaměti (samozřejmě si nejvíce pamatuji český komentář :-))
Škoda že po uzavření česke redakce BBC přestaly být vydávány nové kurzy a ve vysílání pořád dokola točí tyhle staré.
Tyto kurzy jsou také to jediné co brání Radě pro rozhlasové a televizní vysílání aby sebrali BBC licenci na vysílání v ČR, protože je poodmínka že musí vysílat vlastní pořady v češtine.

Podle mě jsou na poslech nejlepší věci pro rodilé mluvčí(filmy, rádio..), protože člověk si navykne na rychlost mluvy, a na to že všechno není krásně rozumět. Třeba u zpráv nebo u těch poslechových učebnic je sice možná ‚pokročilejší‘ slovní zásoba, ale každé slovo je vysloveno krásně aby tomu bylo rozumět, a tak nikdo v normálním životě nemluví. A ta slovní zásoba se dá naučit čtením, navíc člověk ví, jak se co píše.

a co třeba nějaká zajímavá knížka na třeba na nižší úrovni, ale s CD? Přehrát si to do mp3 přehrávače… Já stále docela ráda poslouchám www.eslpod.com, ale i to je časem „ohrané“ :-)

Chtěl bych podotknout že poslouchám Dana Brauna, Stepnena Kinga, Erica Nylunda a další v originále a v nezkrácené formě. Ani v televizi na nic v čestině prakticky nekoukám. Problém ale je, že tohle všechno dává pasivní formu. Já si potřebuji rozšiřovat a hlavně trénovat aktivní slovní zásobu a mluvnici aktivně rovněž.
Jinak knížky čtu synovi denně před spaním, ale při řízení auta se mi to zdá nebezpečné (i když jsem slyšel že to někteří řidiči kamionů dělají)

Stačí, že si za jízdy otvírá velkou papírovou mapu ;-).

zkuste učebnici: Advanced Listening Comprehension

ale nic Vám k ní neřeknu, leda až za pár let :-D

2 jarmi1: děkuji za okaz. Obávám se ale že to není to co sháním. Ale je pravda, že se mi nepodařilo najít pořádný popis knihy.

Mě se nejvíc líbí podcasty ze http://www.betteratenglish.com/. Nejlepší je k tomu používat iTunes.

Pilda: díky za odkaz, dobře se to poslouchá

Hum4nfrog:
Myslím, že Váš problém je v tom, že máte podstatně vyšší pasivní úroveň než aktivní. Zopakuji co jsem napsal v diskuzi o moc složité konverzaci. „Čtením a posloucháním se mluvit nenaučíme". Nejlepší radu kdysi dala Georgia když napsala jak cestou do práce tvoří věty o tom co vidí. Nic lepšího asi na cestování v autě apod.nevymyslíte.
Ke slovíčkům: na vyšší úroveň již česko-anglické poslechy těžko seženete, možná někdo ví kde sehnat MP3 výkladový slovník. Osobně myslím že stačí poslouchat cokoliv, třeba rozhlasovou „soap operu“. Třeba The Archers (námět zde: http://www.listen-to-english.com/index.php?…)

2 Pilda: Díky vypadá to zajímavě.
2 Therabit: Mluvím docela dost. Jednak denně telefonuji se zahraničními zákazníky, jednak vychovávám syna bilunguálně. Takže bych řekl že mluvím anglicky tak 1/3 dne. A to je právě to, co potřebuji vylepšit – zpřirozenit mluvený projev a převést teoreticky naučenou gramatiku do praxe.
Snažit se vzpomenout jak se co řekne když to na mě nahrávka plivne napřed česky mi hodně pomáhá. Jednak se tak snažím zbavit překládání z češtiny a jednak si tak piluji výslovnost. Takže povídáním si pro sebe v autě se zlozvyků ve výslovnosti a neustále se opakujících chyb v gramatice nezbavím. Jsem na jazyky docela tupý a funguje na mě jenom neustálý dril. Mám asi 15 hodin takových nahrávek ale snažím se sehnat si něco dalšího.

prosím mohl byste poradit, kde se takové nahrávky na překlady dají sehnat (jak jste psal o těch 15 hodinách překladových nahrávek)?

Znáte učebnici Moderní učebnice angličtiny http://www.englishbooks.cz/…-jazyka.html ?

Kdybyste se domluvil s někým jazykově vzdělaným (rodilým mluvčím?) aby vám příkladové věty namluvil a pohrál si s nějakým počítačovým programem a přidal svoje české věty, na to, co si chcete procvičovat, pomohlo by to?

Zdravím,
jak čtu tuto větev, tak mi připadá, že už jste na docela slušné úrovni angličtiny a tohle pro vás bude málo, přesto to zkusím.

http://teacherluke.podomatic.com/

Je to projekt učitele angličtiny z Londýna, je to mladej týpan a je naprosto dokonalej. Mluví nejenom přirozeným jazykem, ale i přirozenou rychlostí. (Doufám, že máte stejný názor.) A co je důležité, je mu skvěle rozumět. Už mě nebavily podcasty typu eslpod.com, protože tam my ten jazyk nepřijde přirozený a jednoduše mě to nudí a nebaví mě to. Kdežto Luke je super. ;)
Doporučuji všem, taková lekce o Health/Feeling ill je naprosto úžasná, co do počtu frází a idiomů. Když k tomu přidáte příjemnou britskou angličtinu, je to na jedničku. ;)

Btw. Luka jsem našel, když jsem hledal britské podcasty, protože jsem zjistil, že mám problémy s britskou angličtinou a potřebuji s tím něco dělat. Ve škole se učíme britskou a maturovat budeme rovněž z britské… ;)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.