Help for English

Don´t say nothing (??)

už jsem se s tím setkala ve dvou písničkách..co dělají dva zápory v aj větě? :shock:

to nejsou dva zápory nothing je podstatny jmeno

don't do anything ano, ale neříkej nic nebo řekni nic , je to normálně podst jméno

hm…připadá mi to nějaký divný :?

Surgeon, dovolila bych si nesouhlasit. Dipsik má pravdu. NOTHING, NOBODY / NO-ONE, NOWHERE, NEVER samo o sobě už má ve větě funkci záporu a zápor u slovesa už by neměl být.
Písničky snesou vše. :-) Chybějící „s“ ve 3. os. j.č., nepřípustný slovosled, dva zápory (The Beatles: I'll never do you no harm) apod. Důvodem je jistě pouze to, aby se věta vešla do rýmu, do rytmu apod., nemluvě o slangu v písničkách.
Dva zápory ve věte myslím naopak rodilým mluvčím zní tak, že podle jejich jazykové logiky 2× minus = plus (tedy: Neříkej „nic“ = nemám říkat to „NIC“, takže mám vlastně říct „něco“ nebo dokonce „všechno“. Už jsem se s tím setkala, že se tí naší logice dvou záporů ve větě docela smějí.

Může to být podstatné jméno, tedy „neříkej ‚nic‘“. A nebo je to prostě dvojitý negativ, který se v angličtině používá pouze v hovoru, a to především u méně vzdělaných lidí – znáte jistě píseň WE DON'T NEED NO EDUCATION.

Podobně by obyč. méně vzdělaný člověk řekl I don't know nothing – nic nevím. I ain't seen nobody – nikoho jsem neviděl apod.

A samozřejmě to mohou být také dva zápory jak o nich mluví Brain.

Moc díky za objasnění:-) BTW: Samozřejmě je mi jasné, že věta: Don´t say „nothing“ (nelíbí se nám, že někdo druhý říká „nothing“) dává smysl – a tady z gramatického point of view nejde o dva zápory ve větě

Jak tedy správně, s jedním záporem říci " neříkej nic"?

don't say anything

Nebo: Say nothing.
(možná méně obvyklé)

Taky by myslim slo rict don't say a word

nebo ‚keep your mouth shut‘ :-)

nebo „shut up“ (?)

To už je asi moc silné. :-)

Není SHUT UP spíše jako okřiknutí někoho, kdo mluví?
„Nic neříkej“ můžu říct i někomu, kdo mlčí.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.