Help for English

maturita - uvození nového tématu

 

Dobrý den. Připravuji se na ústní část státní maturity a mám menší problém. Nevím, jak mám uvést změnu tématu. Řekněme, že mám okruh The United States. Na začátku říkám, že se skládají z 50 států, Washingtonu DC a US territories ležících mimo kontinent. Teď bych chtěla volně přejít například k reliéfu (řeky, pohoří). Profesorka říkala, že máme používat anyway, however atp. Nicméně mně to nepříjde příliš vhodné, takovéto spojení bych použila někde,kde chci dát další podobný příklad nebo přidat nějakou další možnost(např. u shopping – you can do shopping in a superarket or in specialized shops. bla bla bla. Anyway, you can also do shopping on the internet). Doufám, že je to pochopitelné.
Takže.. co s tím?
Dík.

Zkuste si přečíst následující:

článek o ANYWAY: h4e.cz/2010061001
článek o spojovacích výrazech: h4e.cz/2009111205

Děkuju, podívám se.

Tak jsem se na to podívala.. A v linking words jsem nenašla žádné slovíčko, které bych mohla nahradit za slovo anyway. Samozřejmě, že linking words jsou velmi užitečné, ale použila bych je spíše u výčtu,popisu brázku, compare and contrast atp. Funguje tedy ještě nějaké slovo jako anyway (pro změnu konverzace)? Mohu použít třeba however nebo nevertheless, abych pořád dokola neříkala anyway?
Jestli jsem v linking words nějaké zástupné slovo za anyway přehlédla, pak se omlouvám.

U maturity stejně budeš nervózní a všechno řekneš jinak než si to teď plánuješ, takže nějaký linking words řešit nebudeš :-)

Tak to je mi jasný, ale kvůli tomu, že jsem nevěděla, jak uvést další téma, jsem už třikrát dostala horší známku z vyvolání. Takže už mě to pěkně štve 8-) řekla jsem třeba „Another topic I want to talk about is bla bla.“ a už to bylo blbě.

Ale ANYWAY se tam přec moc nehodí a HOWEVER má rozhodně svá specifika použití… (české ‚nicméně‘ apod.)

Nesnažte se najít náhradu za ANYWAY. Já vám napsal odkaz na anyway právě proto, abyste si všimla jeho použití.

Co třeba odstavec „Přidání, dodání“ (v článku o spojovacích výrazech)? Je tam toho docela dost (furthermore, not only, in addition, firstly, atd atd atd)

Co třeba říct „And now I would like to talk about… / tell you something about…“ apod.?

Pokud vám učitel dá horší známku, tak by snad mohl říct, jak si to představoval. Je to myslím fér…

Na tyto logické linky bych měl v brzké době vydat článek. Snad dříve, než později. :-)

@Roman: Já jsem mluvila spíše obecně, konkrétně co se týče mluvení o USA, Kanadě, Vleké Británii apod. je zřejmé, že asi nemůžu říct anyway. Odstavec „přidání dodání“ .. Firstly, secondly přece taky nemůžu použít, neprovádím žádný výčet věcí. A sám máte napsané u těch ostatních jako význam „navíc, kromě toho“, to se tam přece taky nehodí, nemůžu říct, že se Amerika sestává z padesáti států a ještě navíc k tomu má hornatý západ, to spolu vůbec nesouvisí.
Ano, ano, asi bude nejlepší říkat to „And now I would like to talk about… / tell you something about…“, viz mé „Another topic..“ (i když to přiznávám že jsem nevymyslela nic moc extra). Plus se ještě tedy zeptám profesorky.
@Marek: Ano, snad tedy dříve :-D

Jé, vždyť Roman už takový článek napsal.

A souhlasím s Romanem, nejlepší je použít např. „And now I would like to talk about… “

Rozhodně ne ANYWAY, a rozhodně ne HOWEVER.

Jak už jsem psal – pokud student udělá chybu nebo řekne něco tak, jak nechci, a dokonce mu kvůli tomu snížím známku, rozhodně považuji za fér hru říct, co by tam měl student dát nebo jak to říct jinak, aby se tomu příště vyvaroval.

Zeptejte se tedy profesorky, jak si to představuje, protože třeba ani to mnou navrhované „and now I'd like…“ nebude pro ni dostačující. Kdo ví…

Ten článek o spojovacích výrazech se třeba nehodí zrovna na tuto vaši konkrétní situaci, ale je tam mnoho obratů, které se určitě obecně hodí k proslovům, přednáškám apod.

Ano já vím, vždyť jsem říkala, že linking words jsou fajn :) Právě o to mi šlo, brali jsme je už asi tak 5× a mně už bylo blbé chodit se ptát, co že to tam mám použít, když mi tam ani jedno z linking words nesedí.
Tak děkuju moc, uvidíme jak to dopadne. Stejně mám základní úroveň,tak tam to nejak okecám snad (to naše škola se snaží tvářit velmi vybraně, a tak nás učitelé zkouší a známkují na úrovni vyšší maturity).

Tiez by ma toto zaujimalo, ake slovka pouzivat. My casto pouzivame “dalej”, je mozne teda aj tu pouzivat “next”, “furthermore”? Pripadne este ake slovka su uzitocne. Dik.

/furthermore → ďalej ešte
→ okrem toho
→ navyše/

What's more
Besides
Firstly/Secondly

Více také v článku BUSINESS 05: Spojky a spojovací výrazy.

http://learnenglishteens.britishcouncil.org/…w-exact-word aj tu nieco, keby to este niekoho zaujimalo

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.