Help for English

present perfect

Dobrý den,
nedávno jsem narazil na větu – It's been a long time since we have had a little father-son chat.

Nevíte někdo, proč je tam present perfect a ne past perfect – …since we had a little…? Není to něco jako když po when použijeme present perfect myšleno za celý život?

Děkuji

Těžko se to vysvětluje, ale je to něco jako otázka:
Since when have you cared about me?

Nejde ani tak o tu dobu, jako spíš o překvapení, že se o mě teď staráš.
Zde je to tedy, we haven't had a little father-son chat for a long time.

Nene, není to jako SINCE WHEN HAVE YOU… To by byla klasická učebnice – I have cared about you since xxx.

V původní větě AJLeArNeR uvádí případ, kdy je předpřítomný čas ve vedlejší časové větě. Tam běžně bývá minulý ale může být i předpřítomný. Kdyby tam bylo třeba příslovce LAST, tam by už byl minulý – since we LAS HAD.

Mně osobně se tam taky nejvíc líbí minulý, ale co naplat. Některá pravidla nejsou moc logická… tedy pravidla jsou, ale skutečné používání ne.

Právě po since jsem se s tím setkal také.Znamená to, že pokud to neukotvíme nějak do minulosti, tak je možné použít i PP nebo je to komplikovanější? Chápu, že past simple je jistota. Učebnicový případ je mi jasný.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.