Help for English

jazykový kurz

Dobrý den,
za rok dělám přijímačky na UK FSV.
Zkouška se skládá také z angličtiny a v pokynech je, že uchazeč má dosahovat úrovně na stupni FCE zkoušek.

Chodím na gympl, ale učitelka s rozhodla zůstat na úrovni B1 a na B2 nepokračovat.

Proto teď volím ten správný kurz. Ve většině jazykových škol jsou kurzy na FCE dvouleté nebo je nutná znalost na úrovni upper- intermediate. Jedna škola nabízí tento kurz i s úrovní B1, ale za 2× větší cenu a s menší dotací hodin za týden. Přemýšlela sem, že udělám FCE až na vysoké, protože s maturitou a přijímačkami by toho bylo hodně. Další škola nabízí kurz, kde se dělá jen gramatika a slovní zásoba, což si myslím, že na ten test je ideální. Je to sice jen dvakrát za týden, ale nebudeme dělat reading, listening atd. Na druhou stranu gramatika se prý dělá od PET až po FCE, ale záleží jak se to stihne. Momentálně formou samostudia dohání gramatiku s učebnicí Grammar in Use.

Tak teď nevím co zvolit? Raději kurz k FCE, které ale teď dělat nechci nebo kurz druhý, který mě možná, ale nepřipraví?
Jsem bohužel z malého městal, takže výběr je omezený.
Předem díky za rady :-)

asi se rozhodneš podle toho jestli je angličtina tvým maturitním předmětem nebo ne. Dvouletý kurz je rozumný, i když budeš chodit jen jeden rok – ono je toho docela dost a rozhodně to není jen gramatika a slovní zásoba (tu se stejně musíš naučit sama). V kurzu se naučíš mimo jiné jak psát „essay“ na různá témata a kdy použít formální a neformální styl(writing). Listening si stejně musíš cvičit doma (např. formou podcastů) kdy můžeš, protože jinak angličtině na úrovni FCE asi nelze rozumět.
Na výšce už budou předpokládat, že právě umíte pracovat s textem, psát písemné práce v angličtině a mluvit se slušnější slovní zásobou.
Nebo existují i dobré učebnice pro samouky, např. Destination B2, ale jsou i jiné dobré.

Chtěl bych něco dodat – gramatiku a slovíčka se naučíš dostatečně dobře sama doma s nějakou dobrou učebnicí. Kvůli těmto částem je kurz, dle mého, zbytečný, protože nejde o nic, co by se nešlo naučit dobře samostudiem.
Když kurz, tak by ses měla zaměřit hlavně na ty, co mají poslech a psaní. Psaní se doma nenaučíš, protože ti to nikdo nezhodnotí. Poslech možná, ale nahrávky z učebnic chybí. Ve skupině je důležitý mluvení.
Já jsem jel z B1 na B2 sám a psaním(mluvením) si nejsem jistý, protože mi to nikdo nehodnotil dostatečně.

Děkuji moc za příspěvky, taky jsem si říkala, že se gramatiku zvládnu naučit sama jen nevím odkud tu slovní zásobu.

Nejspíše tedy půjdu do toho jednoletého přípravného kurzu na FCE :)
Ten dvouletý, nevím. Odchodím rok a co dál?

S tím kurzem ti neporadím, sám nevím, co bych zvolil. Jedno je ale jisté – začni s intenzivním samostudiem. Kurz je dobrý především na mluvení a psaní, ostatní aspekty budeš muset zlepšovat sama. Za rok se člověk může velmi zlepšit, zvlášť pokud budeš mít k dispozici velké prázdniny. Ohledně té slovní zásoby – něco se naučíš z učebnic, něco tady na stránkách. Určitě doporučuju projít sekci Tipy a triky.

důležitější než složit zkoušku FCE je dostat se postupně na úroveň odpovídající té zkoušce. Určitě není podmínkou přijetí na tu VŠ certifikát, ale znalosti, které budou prověřeny nějakým přijímacím testem (ty testy by se možná daly sehnat – někdy školy ty staré testy zveřejňují, nebo dokonce pořádají přípravné kurzy). Pokud jde ale o studium v angličtině, je úroveň odpovídající FCE opravdu minimální.
Ten dvouletý kurz se platí vždy na jeden rok. Pak se můžeš přihlásit v místě nové školy už do 2. ročníku.

http://kjp.fsv.cuni.cz/KJP-12.html (no teda, odkaz na nejlepší zdroj informací – hfe – tam chybí :shock: )

článek o přípravě na přijímačky na VŠ
h4e.cz/2009041202

Všechny tyto stránky mám již prošlé a obor ani fakulta na UK mnou zvolená bohužel nepořádá přípravné kurzy.
Můžete mi ještě doporučit nějaké tituly k samostudiu?

h4e.cz/2008110111

Ještě otázka volit raději kurz B2-příprava na FCE nebo obyčejný kurz B2? Když vezmeme v potaz, že zkoušku v této době nechci absolvovat a kurz beru jako doplnění k samostudiu.

Záleží jakého formátu jsou přijímačky. Předpokládám, že jsou podobné jako FCE, a proto bych asi volil přípravný kurz na FCE, ale chybu pravděpodobně neuděláš ani s jedním. Spíš je důležitá náplň hodin.

bylo by dobré informovat se přímo v jazykovce, co je náplní B2 kurzu. Pro práci na výšce se ti bude hodit jak správně psát. jako nácvik proti případnému stresu před přijmačkami, (maturou…) se bude hodit projít si pár obyčejných testů :-) Good luck!

A poslední otázka, kde se dají sehnat a jaké jsou publikaci na případné testy?

jak daleko to máš do nejbližšího britského centra? Já si tam půjčuji nejen učebnice, testy, knížky, ale hodně i DVD v angličtině.
Viděla jsem, že vyšla i nějaká knížka http://www.kampomaturite.cz/…ctina-na-fil

Jsem ze Zlína, takže nejblíže asi Olomouc.

to jo, ale napadá mne, že by na se snad v knihovně na UTB taky dalo něco najít. Schválně zadej do vyhledávání „FCE“ :-) http://aleph.utb.cz/F/?…
Britské centrum bude fungovat jen do začátku července a pak až v září. Tu knížku, co sháníš, tam mají a spoustu dalších. http://www.knihovna.upol.cz/index.php?…

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.