Help for English

Prosím o vysvětlení.

 

Zdravím, mohl by mi někdo vysvětlit část gramatiky? Týká se to slova have got a are. Vždycky jsem si myslel,že když je v nějaké větě např: On má něco na práci, tak se tam píše have got,ale ono se tam dává are. Může mi někdo vysvětlit,jak tedy poznám,kdy se dává ve větě are a kdy have got? Nebo je toto jen výjimka? Díky za pomoc. **** **** ****

„mít něco“ to je akorát český překlad.

můžete mít například větu he was lucky – měl štěstí, přitom žádné „mít“ v té anglické větě není. „mít“ říkáme v češtině, protože je to pro nás přirozené → mít štěstí; v angličtině je to ale „be lucky“. to je jen názorá ukázka. Prostě co je důležité je vědět, co se s čím kolokuje, jestli je vhodné použít have či be. to se člověk musí naučit. Hlavní je ale nepřekládat doslovně z češtiny do angličtiny a obráceně.

Určitě by pomohly příkladové věty, ze kterých vycházíte…

Řekněte si, jestli za sloveso (have, be) dáváte přídavné jméno, nebo podstatné jméno. A nesrovnávejte to s tím, jak to řekne Čech.

I have good luck.
I am lucky.

(Mám štěstí.)

You are busy.
You have a busy day.

(Jsi zaneprázdněný.)

Třeba „I am hungry“ se dá přeložit jako „Jsem hladový“, ale česky je to trošku umělé, takže Čech to přeloží jako „Mám hlad“.

Chtěl bych se zeptat, jestli je možné v nějakých případech použít neurčitý člen a/an před nepočitatelným podst.jménem v případě determinátorů.

Např. A new information. An incredible courage.

Nebo se neurčitý člen před nepočitatelným podst.jménem (s použitím determinátoru přídavného jména) nedá nikdy použít?

Děkuji.
** ****

ne, A/AN je vlastně jako JEDEN – ONE, a stejně jako nejde ONE NEW INFORMATION, tak nejde ani A NEW INFORMATION. To by bylo zcela špatně.

Velmi děkuji za odpověď. Projížděl jsem tu články, ale nikde nenašel tuto konkrétní odpověď, možná jsem jen spěchal. Každopádně znovu děkuji za objasnění.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.