Help for English

Co dělat po složení FCE?

 

Ahoj,
potřebovala bych poradit, co dál se svojí AJ. Našla jsem tady podobný příspěvek (z B2 na C1), ale mně právě přímo nejde nutně o tu zkoušku, tak se ptám radši zvlášť.
Letos v březnu jsem si udělala zkoušku FCE. O té doby se mi AJ nijak výrazně nezlepšila (a snad ani nezhoršila, během léta jsem se snažila co nejvíc AJ využívat). Ve škole to nejde, tam je úroveň výuky někde na začátku B1, někdy ještě horší (například dnes jsme „probírali“ rozdíl mezi přít. časem prostým a průběhovým, užívání trpného rodu atp.) :? To mi samo o sobě přijde dost zvláštní, takováhle úroveň ve 4. ročníku SŠ.
Ráda bych si svoji úroveň zlepšila, postupně na C1, protože i přes příklad spolužáků ve škole si nemyslím, že bych uměla „bůhvíco zázračného.“ Zkoušku teď nutně nepotřebuju, ani žádný vyloženě kurz, spíš mi jde o to, abych se tak nějak sama mohla učit. Je mezi B2 a C1 nějaký podstatný rozdíl, v nečem, co bych se musela naučit třeba z učebnice (případně jaké) a nebo je to spíš o tom mluvení, čtení, prostě „zažití toho jazyka“?
Ještě jeden dotaz (i když už jsem se rozepsala až moc) pořád váhám, jestli v případě, že budu číst knížky v AJ, přímo vhodné pro jednitlové úrovně, je pro mně vhodnější B2, nebo C1, na kterou bych se chtěla dostat? Když jsem se dívala náhodně do jedné knížky B2, tak jsem všemu v pohodě rozuměla, tak nevím, jestli to je ten cíl, a nebo si naopak vzít C1 a aktivně vyhledávat věci, kterým nerozumím :-)
Předem moc děkuju za přelouskání a případné rady a zkušenosti :-)

Pokud mluvíš o zjednodušených knihách, tak na tvé úrovni pro tebe bude hračka přečíst každou zjednodušenou knížku (tedy i na C1, což je myslím nejvyšší) a asi by stálo za to zkusit nějaký originál.

Děkuju za první, rychlou odpověď :-) Asi jsou to ty, o kterých mluvíš (nemyslím úplně ty pitomé se zrcadlových textem, ale zjednodušené asi taky trochu jsou:) Jediný originál, co mám doma, je DaVinci Code, začím jsem nečetla, ale co jsem nahlédla, tak to vidím tak, že rozumím, o čem se tam mluví, hlavnímu ději, občas nerozumím nějakým slovíčkům, spojením, prostě nejsem zvyklá na ten „anglický styl“ psaní. Právě si myslím, že to by mohla být cesta, jak teď tohle všechno poznat, přiučit se, přiblížit se C1 :-) Ještě, nevíte někdo – když jsou ty knížky na půjčení v British councilu přímo ke zkouškám (jako jedna z možností do writingu) tak to jsou taky všechnny jen ty zjednodušené?

Jsou i učebnice pro samouky C1 (znám jen Destination, ale třeba jiní poradí s dalšími).

Vynikající je http://www.splendid-speaking.com/index.html

Procvičovat různé styly psaní snad s nějakým lektorem.

Dost napoví nějaké zkušební testy a poslechy CAE – pokud je možnost si je půjčit v BC. (a to i když není cílem složit zkoušku, ale dostat se na onu úroveň)

Nejsem v tomhle odborník (snad jsem B2, ale teprve se chystám ke zkoušce, protože listening je stále nad moje síly:( ), ale určitě čti originály. Když nepochopíš jeden, sáhni po jiném. Originály se navíc dobře kupují v antikvariátu – lidi si většinou dovezou nějakou knížku z Anglie nebo z jiné země, ale doma ji ani neotevřou, takže ji vlastně novou šoupnou za pár korun do bazaru.

Jinak od Destination C1 taky uvažuju (zatím teda projíždím B2), takže kdyby někdo napsal pár vět o C1, zlobit se nebudu:)

Určitě ti taky doporučuju číst originály. Já mám za sebou jen PET, ale hned po ní jsem začala číst originály, jako prvního Harry Pottera a ten zrovna je dobře srozumitelný. Neztrácej čas zjednodušenou četbou. Na tvé úrovni by si opravdu neměla mít velké problémy s porozuměním a četba originálů ti dá mnohem víc. Já si vyhledávám některá ne všechna :-) neznámá nebo nějak zajímavá spojení, slova, idiomy…Hlavně si zažiješ kolokace atd…

Já jsem objevila moc pěknou ediční řadu u Black Cat. Jmenuje se Reading Classics. Obsahem je jednak dílo podle názvu, pak biografie, bibliografie a chronologie autora. Dále jsou tam úkoly před četbou a po přečtení. Místo klíče je uvedena strana, na které najdete odpověď. U některých slov jsou vysvětlivky. Celkem asi 250 stran. K tomu CD s přibližně 60 minutami četby. Zatím nevím, zda je to namluvené celé. Stojí asi 250,– Kč. Perličkou jsou 2 volné stránky Notes a záložka. To kdyby jste nemohli najít kus papírku na založení.
Nějaké chyby? Ano. U General testu není klíč a kniha je paperback. (Ale stránky jsou hrubší, dobře se na ně píše tužkou.)
Čtení mi jde pomalu, ale snažím se. A to je má úroveň daleko nižší než Lauřina.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.