Help for English

AmE vs. BrE

 

Zdravím,
projíždím si celou AJ od začátku a zajímalo by mě, na jakou AJ se spíše zaměřit. Četl jsem zde, že záleží na člověku co je mu bližší, případně kam má v budoucnu v plánu vycestovat.
Chtěl jsem se ale zeptat, jakou AJ je lepší se učit, když člověk nechce ani do USA ani GB. Spíš aby se dorozuměl různě ve světě (hlavně v Evropě)?
Jestli když člověk pojede například do Španělska, Itálie, Estonska, Francie atd., jeslti se zde setká spíše s AmE nebo BrE?
Vím, že to není možné říci přesně, ale podle Vašeho názoru.
Děkuji

V začátcích to určitě není třeba nijak hrotit. Po nějaké době se člověk sám rozhodne, která angličtina se mu víc zamlouvá. Celkově se obě angličtiny zas až o tolik neliší. Gramatické učebnice (které znám) jsou převážně britské a na důležité odlišnosti od americké angličtiny upozorňují. Slovní zásoba se také sem tam liší, ale to jde dohledat. Doporučuji nahlédnout do sekce reálie na některé rozdíly.

O britské a americké angličtině tu máme sérii článků (sekce reálie), je tam i úvod, ve kterém jsou obecné informace i úvaha nad tím, kterou je „lepší“ se učit.

AmE :)

BrE :-D

zoldak21: ono někdy nejde tolik o těch několik (stovek,…) odlišností mezi AmE a BrE, ale o to, abyste byl schopen porozumět obojímu – stačí se podívat na nějaký americký nebo britský film nebo pustit si podcast namluvený BrE nebo AmE, ale v přirozené rychlosti mluvy – ne ty záměrně zpomalené.

to Zoldak21:
Osobně preferuji a používám britskou AJ i v konverzaci s Američany.
Právě s ohledem na to, že v ČR a nejen zde se většina učebnic a výuka zaměřuje především na britskou AJ, tak bych volila právě BrE. Jen dodám, že naučit se základní rozdíly mezi BrE a AmE je podle mě taky nutné.

Samozřejmě je důležité rozuměť oboum, ale dle mého názoru je rozhodně lepší mluvit americkou angličtinou :) Americké angličtině rozumí každý – drtivá většina seriálů, filmů, hudby je americká, takže s ní je v kontaktu celý svět. I většina britských skupin zpívá s americkým přízvukem :) Z toho vyplává i to, že Brit rozumí lépe Američanovi, než Američan Britovi :)
Je sice pravda, že téměř všechny učebnice v ČR jsou britské a spousta učitelů ve školách americkou netolerují (hlavně gramatiku a spelling), ale to pak nejsou dobří učitelé.
BrE přízvuk by bylo dobré se učit jen tehdy, pokud by jsi chtěl v bydlet v anglii, nebo pokud se ti vyloženě líbí, a tím padem by sis pak jeho učení užil více :)

Toť můj názor :)

Rozdíl mezi AmE a BrE bych připodobnila k rozdílu mezi slovenským jazykem a češtinou. Někdo rozumí líp, někdo hůř. Mluvili jsme s několika Američny a vůbec jim nedělalo potíže rozumět britské angličtině. A Němec, s kterým jsem se bavila anglicky, používal taky BrE (ale byl jeden, takže jako statistický vzorek je to málo).

Obávám se, že sama nemluvím pořádně ani Am, ani Br, ale nějakým paskvilem mezi tím. Na poslech ale miluju britskou…musela jsem se jí naučit rozumět, ale je o moc zajímavější

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.