Help for English

Jak rychle dohnat to, co jsme za tři roky nedostali?

 

Zdravím autora stránek,
mám dotaz. Jsem ve třetím ročníku gymnázia a mám strach z maturity z angličtiny (nehledě na přijímačky z aj). Abyste mě pochopil bude třeba znát zhruba celou historii.

V prváku jsme dostali perfektní učitelku angličtiny, ale vzhledem k tomu, že my byli začátečníci, tak za první rok jsme toho moc nestihli. Sotva základní slovíčka a gramatiku.
Pak přišla nepochopitelná změna učitele a byla nám v dalším ročníku přiřazen učitel, který byl rozený Němec, žil a učil v Itálii a teď se rozhodl učit angličtinu v české škole. Což by nebylo až tak nepochopitelné, kdyby ten učitel uměl česky. On totiž nebyl schopen nám cokoli vysvětlit v češtině, hlavně gramatiku. Slovíčka se snažil kreslit na tabuli, ale nesklidilo to moc velké ovace(učitel nebyl moc umělecky nadaný).

Takže po roce nic nedělání přišel další učitel. Tentokrát rodilý Čech. Jenže pouze člověk, který dobře umí anglicky, ale v jádru absolutní neučitel. Všechno bere na lehkou váhu, snad ani neví co a jak učit. Jako kdyby ho škola přijmula jen a jen proto, že měla díru v kádru.

Máme tak za sebou skoro tři roky, umíme pořád základ, sem tam nějaké slovíčko k jednotlivým maturitním okruhům, které jsme pochytili v semináři, který máme jednou za týden.

A já tak mám zoufalý dotaz. Jak mám dohnat to, co mi chybí. Jsme teprve na začátku druhé Headwayejky (žlutá Pre-inter…). Doučování si časově nemůžu dovolit (kvůli dojíždění atd.) Navíc si myslím, že se dá většina věcí naučit doma, kde je klid a není stres.
Tak prosím ještě jednou, kde začít a jak nejlépe postupovat?

Předem díky:-)

To je hodně obecný dotaz, na který asi nemůžu dát odpověď v rámci jednoho komentáře. Ale doporučil bych vám přečíst si články v sekci Tipy a Triky – od prvního článku ‚co je na angličtině nejdůležitější‘ a hlavně články ‚jak na to‘. Tam jsou užitečné tipy, jak se učit slovíčka, jak procvičovat mluvení, jak gramatiku apod. Prostě, stát to bude hodně práce, ale pokud si to člověk spojí s něčím, co ho baví, tak to tak hrozné není. A za rok se dá udělat hodně práce, pokud se člověk snaží a pokud se něco naučit chce.

Jo díky, to právě dělám. Angličtina mě i baví, rozhodně víc jak francouzština, kterou máme jako druhý jazyk.
Ještě jednou dík a to hlavně za tenhle web, bude to v budoucnu můj velký pomocník:-)

For Lion438: No mě je 17 a angličtinu co umím sem se naučil sám, z internetu a knih, sem ve druháku a jelikož sem se angličtinu na základce neučil, sem ve skupině s beginners,(ta druhá skupina co měla 4 roky anglinu na základce taky není moc daleko ale rozhodně by mě to vyhovovalo víc než , že se teď učím úplný základy a navíc jsou všichni mý spolužáci s výjimkami neschopní zvládnout ty základy)Spoléhat se,že bych se s naším učitelem do maturity dostal dál než, že bych se naučil pár témat jako At doctors apod. je nemyslitelné a proto se snažím hodně číst články a neznámá slovíčka jako misappropriation se učím sám.

Teď nechci urazit Mr. Víta ,který angličtinu umí 100× líp než já,ale myslím,že přestože se jí učí cca 20 let stejně se občas objeví něco čemu nerozumí,protože angličtina je hodně živá(někdy tomu nerozumí ani sami američani,britové apod.),ale jak říkám zkus se učit sám, popř si kup lektora

Něco podobného jsem řešila taky. Vzhledem k tomu, že naše profesorka je /slušně řečeno/ na baterky, rozhodla jsem se jít na vlastní pěst.
Ne, že by neuměla anglicky, je velmi sečtělá a umí toho hodně, jen nás prostě nic nedokáže naučit. Naše hodiny se skládají z 35 min zkoušení jednoho člověka, zbytek třídy se baví(samozřejmě česky). Ve zbytku hodiny popojdem o jedno chabé cvičení, které opakujem celý týden. To je ve zkratce celých sedm let našich hodin angličtiny.
Na to, že bych se jazykům chtěla věnovat podstatně víc, to opravdu nestačí. A tak jsem se rozhodla něco pro to dělat sama. Hodně mi v tom pomáhají tyto stránky, za které opět a znovu moc děkuji panu Vítovi, nějaké knížky nebo filmy, možná lépe seriály.
Nebýt jich, rozhodně bych nebyla na takové úrovni jako teď.

For Surgeon a terez*:

Přesně tak, já půjdu teď ve vašich stopách. Mluvíte mi doslova z duše. 8-)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.