Help for English

Destination

 

Jaký máte názor na učebnici Destination, nezáleží na úrovni.

Ať se zeptám jakéhokoli učitele, řekne mi, že učení izolovaných slovíček není dobré. Není tato učebnice právě o tom? Učení izolovaných slovíček? Nejprve se musíte naučit slovíčka, fráze apod, abyste mohli zvládnout cvičení.

Jak pracujete s knihou?

JIstě, je nutno to brát jako doplňkovou učebnici. Stejně tak se ale učíte izolované gramatické jevy, což také není úplně ono.

SLovíčka jsou alespoň řazena tématicky a co oceňuji, je, že na dvě stránky slovíček je potom šest stran cvičení + opakování. Jiné učebnice na slovíčka mají jednu stránku slovíčka a jednu stránku cvičení, což bývá žalostně málo.

V loňským semestru jsem použil některé lekce ve své výuce, tedy spíš to měli studenti zadané, na každý týden jednu lekci a potom po šesti nebo sedmi lekcích byl test. No, myslím, že to nebyl moc dobrý tah… oni se to pak učili na poslední chvíli a moc jim toho v hlavě nezůstalo a myslím, že to nesnášeli (nebo mě za to nesnášeli).

Příští semestr zvolím jinou metodu, jak je přinutit rozšiřovat slovní zásobu.

Díky za odpověď. Těch 6 stránek cvičení to asi vynahradí, protože je pravda, že jiné učebnice nemají např. ani opakování po několika lekcích.

Mně se právě líbí, že v těch slovíčkách je nějaký systém. Není to tedy to, že člověk někde narazí na slovíčko a tak se ho tedy naučí, ale že je tu skupina slov, jsou tu frázová slovesa, kolokace, word forms, idiomy… a pak tuna cvičení, kde člověk ty výrazy uvidí ve větách či delších textech.

V jiných učebnicích má člověk jen třeba skupinu slov, a nebo skupinu fráz. sloves, nebo lekci věnovanou idiomům… tady je a le v každé lekci od každého něco.

Docela obdivuji ty, kteří se celou Destination C1/C2 prokoušou :-)
Vocabulary je totiž narozdíl od B2 mnohem víc obsáhlá a taky určitě zabere víc času se naučit.

Teď jsi mě inspiroval. Pojedu jednu lekci za týden :) Každý den něco.

Já to dělám tak, že si prvně dávám ta cvičení a teprve potom si čtu to shrnutí gramatiky a projíždím slovní zásobu, kterou jsem neznal. Ten velký počet cvičení se mi fakt líbí.

Taky moc nemusim učebnice, kde je jedna stránka plná frází apod. a na druhý straně se to ani nestihne všechno procvičit. Některé učebnice to řeší doplňkovými knížkami, třeba řady od Cambridge IN USE.

Já mám spíš problém, že na těch několik testů se to naučim perfektně, ale za měsíc když si to třeba projedu znova, tak si toho dvakrát moc nepamatuji. Jak to řešíte vy? Dík za rady.

Já a priori nepředpokádám, že si zapamatuju všechno a perfektně. Navíc nemám moc rád takové to biflování slovíček, snažím se to dělat spíš přirozenou cestou.

Jak už jsem psal, projedu si cvičení, tam kde si nejsem jistý, tak si dělám otazníky. Pak projedu klíč, zkontroluju odpovědi. Snažím se přijít na to, proč jsem tam a tam udělal chybu, popř. konzultuju se slovníkem či gramatickým vysvětlením. Věty, kde jsem měl chybu nebo u kterých jsem si nebyl jistý si často píšu do poznámkového bloku, který si semtam zpětně projíždím. Ke stejným cvičením se ale zpětně nevracím, spoléhám na to, že mi v hlavě alespoň něco zůstalo. Než abych se vracel k vypracovaným cvičením, to raději projíždím jiný zdroj (internet, cvičení z jiných učebnic, atd). Podle mě si slovíčka a větná spojení nejlépe zapamatujete, pokud je vidíte (slyšíte) několikrát v různých variantách a z různých zdrojů. Preferuju spíš pestrost a nenásilnost než drill. Anglicky se nenaučíte za rok, holt to chvili trvá, chce to trpělivost a odhodlání. Anglicky se nenaučíte z jedné učebnice, chce to spoustu podnětů a zdrojů. Znalost angličtiny je jedna velká skládačka, která se postupem času dává dohromady. I Marek to tady kdysi přirovával k rozmazanému obrazu, který se postupem času začíná vyostřovat.

Vzhledem k tomu, že se zatím učím jako samouk, tak nedám na učebnici Destination dopustit. Používám Destination B1 hlavně jako takovou kostru-to jak na sebe navazují lekce a gramatické jevymi pomáhá učit se systematicky a neudělat si v tom bordel.
Vždycky si projdu danou lekci, i když to pochopím tak se stejně na probíraný jev kouknu sem a ještě nahlédnu do gramatiky od Murphyho a až potom si udělám všechna cvičení.
V Destination B1 skhledávám naprosto nedostačujícím množství probíraných slov, tak se slovíčka učím ještě zvlášť, protože většinou když s někým mluvím, tak jsem schopná mluvit gramaticky správně, ale velmi často mi chybí slova k tomu, abych se dokázala přesně vyjádřit.
Každopádně na tuhle knížku nedám dopustit a až se dostanu na konec, na 100% si koupím i B2.

Destination B1 už mám za sebou. A můžu říct, že je to vážně super knížka. Jen jen málo takových titulů, jež obsahují gramatiku a slovní zásobu ‚v jednom‘ podané takovouto úžasnou formou. Tudíž koupi Destination B2 beru za povinnost… :-) Ještě sehnat penízky a bude.

Chtěla jsem se zeptat, když se proberu učebnicí Destination B2 (k tomu budu trénovat speaking a listening) dá se předpokládat, že tím jsem se dostala na úroveň upper-intemediate a můžu přestoupit na přípravu na úroveň C1? Nebo k tomu potřebuju více než jen Destination B2 (+ trénink speaking a listening). Děkuji za odpověď, popř. mi prosím poraďte další materiály, které bych k tomu potřebovala.

ano, až nás tato učebnice nebude mít co naučit, budeme B2. :-) Pokračování je zde: Destination C1 and C2 Grammar & Vocabulary

Velmi dobře hodnocená je také: h4e.cz/2008110111

Ještě přidejte writing k tomu speaking a listening (na úrovni B2) :-)

Co ale určitě určitě určitě budete hledat je: h4e.cz/2006082201

a nějaký dobrý výkladový slovník.

Nesouhlasím s tím, že po projití učebnice Destination B2 a trénování speaking a listening budete na úrovni B2. Ano, naučíte se gramatiku a spoustu slovíček, ale je také nutné trénovat takové to cítění pro jazyk pomocí např. čtení knih nebo sledování seriálů, to se čtením učebnice nenaučíte.

Ono taky záleží, co si pod úrovní B2 představujete. Jestli vaším cílem je pouze zvládnutí certifikátu FCE, pravděpodobně vám budou stačit výše uvedené materiály. Znám totiž několik lidí, co mají sice FCE, ale ve skutečnosti jejich angličtina na moc dobré úrovni není. Jestli si ale chcete vyvinout „přirozené cítění pro jazyk, přemýšlet v angličtině, plynule konverzovat“ = B2, učebnice na to nestačí.

Děkuji za odpověď :-) právě bojuji se slovní zásobou v Destination B2, je toho opravdu hodně :-) Practical English Usage také používám, doplňuji tím gramatiku z Destination. K listeningu koukám hlavně na anglické seriály s anglickými titulky. Horší je speaking a writing. Nemám s kým mluvit (tak mluvím aspoň sama se sebou) a writing mě moc netáhne. Ale to se dá dělat, nějak se to musí překousnout :-)

Honzo, děkuji Ti za to, co jsi napsal. Taky mívám pocit, že Destination B2 (nebo jiná učebnice) je jen základ.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.