Dobry den,
pls. o vysvetleni, proc je v nasl. vete pouzity clen ‚a‘ :
‚He has a great understanding of Greek culture.‘
IMMHO ‚understanding‘ (znalosti) je nepocitatelne podst. jm.
Dobry den,
pls. o vysvetleni, proc je v nasl. vete pouzity clen ‚a‘ :
‚He has a great understanding of Greek culture.‘
IMMHO ‚understanding‘ (znalosti) je nepocitatelne podst. jm.
v takových příápadech lze neučrtitý člen použít i u nepočiattelných podstatných jmen – říkáme, jaký typ/stupeň toho daného podstatného jména to je – A GREAT UNDERSTANDING – velké pochopení, A MILD INTEREST – drobný zájem apod.
dinner , a big dinner, a delcious dinner?
Lze toto pravidlo zevšeobecnit na jakékoliv přídavné jméno?
Díky
Jde tu o podstatná jména, člen můžeme použít u podtstných jmen, kteráý označují nějaké duševní procesy, tedy např. UNDERSTANDING, INTEREST, KNOWLEDGE, apod.
UNDERSTANDING je normálně velmi široký pojem, když ho ale nějak vymezíme, např. GREAT UNDERSTANDING, SURPRISING UNDERSTANDING apod., používáme před přídavným jménem neurčitý člen.
Nejčastěji se jedná o ten ‚stupeň‘, o kterém jsem psal v minulém komentáři. Ale je fakt, že by to mohlo být i jiné přídavné jméno. Hlavně ale jde o to podstatné jméno.
Např. u WEATHER, ži HEALTH to nejde, nejsou to duševní procesy.
Aha, já jsem se špatně vyjádřila:
Měla jsem na mysli podstné jméno dinner, přen kterým se zpravidla člen
nepíše, ale je-li před ním přívlastek (mnou zmíněné přídavné
jméno), tak už ano.
They served a big dinner. – „big“ by mohl být ten stupeň
A teď nevím, jestli „big“ můžu nahradit i jiným příd. jm., aby tam
zůstalo „a“.
Je jasné, že breakfast, lunch, dinner nepatří do duševních pochodů,
možná to spadá pod jiné (nebo pod žádné) pravidlo.
Jo ták. Ano, u DINNER je to o něčem jiném, DINNER je podstatné jméno počitatelné. Tam se ale ve vazbě HAVE DINNER, HAVE LUNCH, HAVE BREAKFAST… nebo AFTER DINNER, FOR DINNER, BEFORE DINNER apod – tam se používá nulový člen (tedy ‚žádný‘). Pokud předto dáme jakékopliv přídavné jméno, potom se člen píše.
OK, tak jsem to myslela. Díky.
Ve slovníku se dokonce uvádí (C,U)- count i uncount.
PS. Když o tom teď zpětně uvažuji, tak cokoliv k jídlu (tedy i LUNCH,
DINNER …) je pro mě DUŠEVNÍ PROCES.
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.