Help for English

Kdy začít učit present perfect?

 

Zdravím,

zrovna jsem uprostřed kurzu ke zkouškám TKT a narazila jsem na strukturu vykládané látky pro každou úroveň. Podle těchto materiálů bych měla představit žákům/studentům Present Perfect už na úrovni Elementary a Past Perfect na úrovni Pre-intermediate. Nemůžu si pomoc, ale mě to připadá strašně brzy. Snažila jsem se rozpomenout, kdy jsem se PresP učila ve škole já, a řekla bych, že to bylo až na P-Int, neli až na Int. Bohužel momentálně nemám k dispozici učebnice pro adekvátní úrovně pro porovnání, ale i tak bych ráda slyšela jiný názor. Děkuji

Jde o to, že předpřítomný čas je jedním ze základních jevů gramatiky… objevuje se v tak primitivních větách jako např. Už přije. Dvakrát jsem byl v Londýně. Apod.

Aplikujete-li tedy funkční přístup, určitě na present perfect dojde už někde na úrovni ELEMENTARY.

Jde o to, jak to prezentujete a co po studentech požadujete. Jde Vám o abstraktní rozlišování mezi minulým a předpřítomným časem a tvrdé postihování těch, kdo dělají chyby, a nebo jim to prezentujete jako způsob, jak vyjádříme to a to?

Vědět o něm určitě musí, protože se s ním setkají na každém kroku.

Souhlasím s tím, že by na této úrovni měli PresP znát pasivně, ale podle mých materiálů by ho měli ovládat aktivně. Navíc na P-Int přidávají Past Perfect, Present Perfect Cont. a passive. Dosud jsem myslela, že úrovně Elementary a Pre-int jsou především o vybudování slovní zásoby + přisvojení základních gramatických jevů, včetně pár modalit a stupňování.

Napadá mě jeden důvod, proč mám tuto představu. Když porovnám seznam předpokládaných znalostí s tím, co se učí na ZŠ a SŠ, tak docházím k zjištění, že většina lidí maturuje na úrovni pre-int, ti nejlepší na Int. Jakožto budoucí učitelka angličtiny budu muset asi přehodnotit svůj názor, jelikož – ruku na srdce – když slyším hovořit svojí sestru anglicky (pedagogické lyceum, odmaturováno 2010 za 2), tak si říkám, že někde musí být chyba :D. (musela jsem si pro ní dojet na Gatwick, jelikož nevěděla ani jak si koupit lístek na vlak).

Mockrát děkuji za názor a vážím si ho. Od kamarádky vím, že jste dobrý učitel (navštěvuje Vaše hodiny) a rozhodně víte o čem mluvíte.

Díky.

Myslím, že aktivně klidně mohou znát věty jako I've read the book twice. I've never been to London. Vyberte jim konkrétní sdělení, ve kterých se budou předpřítomný čas učit. Určitě ne všechno najednou a k tomu překlady a k tomu rozdíly s minulým a k tomu předpřítomný průběhový.

Podobně můžete pojmout i předminulý čas o úroveň výš. Konkrétní struktury, např. základní nepřímá řeč, nebo příčinné věty něco se stalo, protože se něco stalo předtím. Vyberte je podle toho, jak své studenty znáte, co zvládnou pojmout. určitě je nezahlcujte takovou gramatikou. To by je pouze odradilo.

Osobně si myslím, že fungovat půl roku (rok) v přítomnosti a prosté minulosti je nesmysl (neberte tuto větu doslova ale jako zkratku). To co jsem si přečetl na přebalu zjednodušené četby mne podporuje:

THE OXFORD BOOKWORM LIBRARY
Starter – 250 headwords
Present samples – present continuous – imperative – can/cannot, must – going to (future) – simple gerunds…
Stage 1 – 400 headwords
…past samples – coordination with and, but, or – subordination with before, after, when, before, after, when, because, so…
Stage 2 – 700 headwords
…present perfect – will (future) – (don’t ) have to, must not, could – comparison of adjectives – simple if clauses – past continuous – tag questions – ask/tell + infinitive…
Stage 3 – 1000 headwords
…should, may – present perfect continuous – used to – past perfect – causative – relative clauses – indirect statements…
Stage 4 – 1400 headwords
…past perfect continuous – passive (simple forms) would conditional clauses – indirect questions – relatives with where/when – gerunds after prepositions/phra­ses…
Stage 5 – 1800 headwords
…future continuous – future perfect – passive (modals, continuous forms) – would have conditional clauses – modals + perfect infinitive…
Stage 6 – 2500 headwords
…passive (infinitive, gerunds) – advanced modal meanings – clauses of concession, condition

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.