Help for English

Present perfect - prostý X průběhový

Moc prosím o radu. :oops: Procvičuju si předpřítomný čas v Basic Grammar in Use a narazila jsem na následující:
I'm studying English. (Tady bych chápala, že právě teď sedím nad knížkou a studuju, kdybych chtěla říci všeobecně, že se učím anglicky, použila bych I study English)
I've been studying English for 6 month. (a teď jsem v koncích. Já bych použila průběh v případě, ža se nepřetržitě učím – třaba 2 hodiny, nebo celé odpoledne. Ale pokud se učím anglicky 6 měsíců, proč průběhový? – když říkám, že někde bydlím 6 měsíců, je přece také: I've lived there for 6 month).
Moc díky. L.

klidně můžete říct I have been living there for 6 moths, v tom neni problém.

u průběhového jde o zvýraznění té činnosti. Někdy lze použít obojí aniž by to nějak vadilo.

u věty I have been studying English for 6 months je rozhodně lepší použít průběh, protože dáváme větší důraz na tu aktivitu samotnou.

Průběhový čas nemusí nutně vyjadřovat, že je ta činnost nepřetržitá. I v přítomné čase můžete říci: „I am reading Oliver Twist at the moment.“ A nemusí to nutně znamenat, že zrovna sedíte nad knihou.
Jak píše Afons průběhový čas zdůrazňuje aktivitu.
Klasický případ: I've been painting the room for the last three hours. Důraz je na činnost.
Zatímco I have painted the room hovoří o výsledku.
Věta „I have been studying English for six months.“ se zaměřuje také na činnost. Výstup z činnosti by byl vyjádřen předpřítomným časem.
Třeba: I have been learning English for the past six months and I HAVE LEARNT MORE THAN 500 new words.

Moc díky za vysvětlení.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.