Help for English

WHICH vs THAT

Dobrý den,
dnes jsme měli v učebnici cvičení na doplňování whose,which,who et­c.

Byla tam věta:

The film, WHOSE theme song won an oscar, is based on the motorbike journey WHICH Che made with Alberto across South America.

Učitelka nám tvrdila, že namísto WHICH v té druhé části nemůže být doplněno THAT. Neříkám, že jí nevěřím, jen se chci ujistit a zeptat se, proč to tak je. Není konkrétně tento jev zmíněn v nějakém článku? Díky =)

h4e.cz/2006070601

Tento článek jsem si prošel, ale to, naco se ptám, jsem tam nenašel. Možná špatně hledám.

The film is based on a motorbike journey THAT Che made with Alberto across South America. …Toto je podle ní dobře.

The film, WHOSE theme song won an oscar, is based on the motorbike journey THAT Che made with Alberto across South America. …toto je podle ní špatně

Prý tam musí být WHICH a to kvůli té předchozí vložené větě.

Takové pravidlo neexistuje, použití WHICH/THAT se řídí určující/neur­čující větou.

taky mi to přišlo divné, nevím z kama to vytáhla :D …díky ;)

takže to THAT v tom druhém souvětí by teda bylo dobře, že ano?

Ano, vždyť je to ta samá věta jako ta první. Před motorbike journey by měl být neurčitý člen.

jo, to jsem se asi upsal.

Jestli právě v tom členu nebude zakopaný pes. Nemyslela to učitelka ve druhém případě jako neurčující, vypustitelnou větu? Musela by ale před WHICH být čárka.
Znamenalo by to, že už o té cestě víme a důležitá je informace, že film, který získal Oskara, je natočen podle TÉ cesty, (a mimochodem dodáváme-info už je vypustitelné, věta neurčující), which Che made.....

Tak než jsem to napsala, tak tu je nový příspěvek. No tak jestli tam je neurčitý člen, může tam být podle mě i THAT, jak psal Johnie, ta druhá věta je jen rozšířená o další vedlejší větu, což s tím nijak nesouvisí.

Pokud jim paní učitelka řekla, že WHICH tam nebude, jelikož jedna věta už je tam vložená, tak to takhle rafinovaně určitě nezamýšlela :-)

Teď se na to dívám. Ten určitý člen tam je. Věta zní:

The film, WHOSE theme song won an oscar, is based on the motorbike journey WHICH Che made with Alberto across South America.

Bylo to cvičení na doplňování which,whose a who.
Říkala, že namísto which se that doplnit nedá. Čárka tam ale nikde není.

Ta věta takto samostatně stojící by před sebou ještě potřebovala nějaký dřívější příběh o té cestě. V tom případě tam čárka být musela, já bych tam ale nejradši dal jen neurčitý člen a je to.

Tak buď čárka v učebnici není, aby nesváděla k vyplnění WHICH bez přemýšlení a student si ji má doplnit sám, nebo je tam nějaká chyba.

Rozhodně bych poprosila učitelku o pořádné vysvětlení. Pak nám sem napiš, co řekla. Jsem zvědavá.

Johnie, předpokládám, že cvičení předchází nějaký článek. Ale kdoví :-).

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.