Help for English

since/from

Mike asked Liz what she was doing there. And he said he had not seen her since June.

Dobrý den, na e-gramatica.com jsem našel test a ve výsledku je tato věta uvedená jako správné řešení. Proč tam není FROM namísto SINCE? ..Je to taky možná varianta nebo to mají špatně? Díky

protoze ji nevidel od cervna az DOPOSUD, proto since
from by jsi pouzil, kdyby jsi rekl, ze jsi ji nevidel od – do… from – to

to by tam ale musel být předpřítomný čas ne? Přece tenkrát v minulosti ji řekl, že ji neviděl od července, který byl ještě předtím než ji to řekl. Celá věta se přece týká minulosti a předminulosti a ne přítomnosti tak proč DOPOSUD? …Asi to ale nějak špatně chápu, není to tu nějak vysvětleno? …V článcích o souslednosti je jen, že za SINCE se dává FROM.

SINCE je tady správně, neboť se používá pro děj, který začal v minulosti a trvá buď do současnoti – což by vedlo na použití předpřítomného času.
I have been waiting here since eight o'clock and I am getting bored.
a nebo trval do nějakého děje v minulosti, o kterém hovoříme. To je přesně tento případ. Pak musí být předminulý čas. Děj se odehrával před popisovanou minulostí.
A nebo třeba
I had been waiting there since eight o'clock and I was getting tired.
FROM je zjednodušeně řečeno pro vyhlídku do budoucnosti.
Pro němčináře SINCE je tak trochu paralela k SEIT.

Je tam predminuly cas, coz je v tomto pripade jenom predpritomny cas posunuty do minulosti. Koudy to rekl spatne, kdyz rekl „doposud“. Jedna se o minulost, tedy „do te doby“.
Pritomnost: I haven't seen her since June. (od cervna doposud)
Neprima rec: He said he hadn't seen her since June (od cernva az do te doby kdy to rekl)

dobře, díky za vysvětlení. v tabulce od pana Svozílka je uvedena věta: I have been waiting here SINCE two. –He said he had been waiting there FROM two. mě to přijde jako stejný případ nebo ne? …du si radši lehnout, už mi to moc nemyslí :D mrknu na to zítra

Jojo, protože pan Svozílek tam má chybu :-(
Dík moc za dotaz. Až budu mít chvilku tabulku opravím.

aha =) jsem rád, že se to vysvětlilo..díky

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.