Help for English

Americký angličtina a maturita

Dobrý den,

rád bych se informoval, zda je povoleno u maturity použít AmE, ve škole se sice učíme BrE, ale já mám raději AmE a ve volném čase se věnuji výhradně jí, navíc se často dívám na americké filmy a seriály a tak výrazně lépe rozumím americkému přízvuku a slangu. Nevíte někdo, zda je povolena? Mám na mysli hlavně gramatiku a slovíčka(center­xcentre).

Předem děkuji za odpověď.

myslím, že by to nemělo vadit. každý má právo si vybrat svou verzi angličtiny. přestože se používají britské učebnice, hodně učitelů tíhne taky k té americké. hlavně to ale nesmíš kombinovat dohromady. a s tím slangem taky opatrně, to snad jen v nějakém neformálním dopise.

špatně to není, ale pokud víš, že ti co to budou opravovat (předpokládám že ti jde jenom o slohovku), preferují britskou AJ, tak bych doporučoval to psát ‚britsky‘. Těch rozdílů bude jen pár v tak krátkém textu, a pokud víš, že britsky je centre, tak je lepší to napsat tak. jde o to, že zrovna u maturity není moc vhodná příležitost si něco dokazovat :-) Pak už to v životě možná nikdy řešit nebudeš muset, tak jim naposledy udělej radost těm ‚profesorům‘. 8-) Mé doporučení.

je to uplne jedno. pokud chcete pouzivat americky spelling, slovni zasobu a gramatiku, atd. tak bez problemu muzete. u maturity to nikdo za chybu urcite povazovat nebude.

Díky všem za odpovědi, vím, že ty rozdíly nejsou až zas takové, ale přecijen, ve slohu se něco najde a hlavně v mluvě je ten přízvuk docela odlišný. Asi použiju AmE, ale pokud bych u něčeho vyloženě věděl, že se to v BrE nepoužívá, tak tam dám spíše BrE verzi, ale nechci to moc míchat. Jenom nevím, zda profesoři znají „past tense“ a „past participle“ v AmE verzi(learnedx learnt, burnedx burnt) ale asi jsou to jenom drobnosti.

Ještě jednou všem děkuji!

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.