Help for English

Terry Pratchett - Discworld

Jak jsem psal, četl jsem jenom The Color of Magic. Ten mě moc nechytl, možná to bylo proto, že to bylo trochu těžší čtení a moc jsem si slovíčka nevyhledával. Na Amazonu jsem i četl, že některým se Barva kouzel zdála nejslabší knihou z Discworldu. Třeba jsem špatně začal, chci proto dát ještě Zeměploše šanci :)

The Colour of Magic se mi taky až tak moc nelíbilo, to je tedy fakt, ani The Light Fantastic, napsal jich pak řadu daleko lepších. Začít tím, tak asi další ani nevyzkouším. Moje první byly Pyramidy, teď mám okolo 30 jeho knih ve 3 jazycích a s chutí si je občas přečtu všechny odznova :-D

Filmy ne, Coulor of Magic už jsem nikdy podruhé nečetla, ale všechno ostatní několikrát. Akorát Small Gods jsem musela číst dvakrát, aby se mi začali líbit. V poslední době velký dojem udělal The Nation – tak ten je vlastně úplně odtrženej. Jako baba čtu samozřejmě hrozně ráda séries o witches.
To mi připomnělo, že musím objednat z amazonu (béé, bééé, ty prachy) poslední díl.

Nejvíc mě pobavily svazky Going Postal a Making Money – není to ovšem Discworld. Tak kdyby někdo třeba chtěl doporučení:)
Taky Good Omens.

Tomashi, proč ne? Podle mně jsou součástí Discworld. Taky se mi moc líbí. Ještě mám ráda všechny policejní :-D No já je prostě mám moc ráda. Jo, už vím, která byla fakt slabá Monstrous Regiment.

Teď jsem narazil na pěkně udělaný reading-order :)

http://www.lspace.org/…uide-1-5.pdf

Asi tam nejsou ty poslední vydané knížky, ale většina by měla být. Jsou tam hezky znázorněné spojitosti mezi jednotlivými knížkami.

Z filmů (hraných) vím zatím jenom o Hogfather, Going Postal a The Colour of Magic, ty jsem všechny viděla. Hogfather a Going Postal jsou VÝBORNÉ (zejména při znalosti knihy), Barva kouzel se podle mého názoru moc nepovedla – Mrakoplaš je tam moc starý a Dvoukvítek moc mladý. Poslední dobou mám nejradši knížky s Hlídkou, akorát se mi povedlo je přečíst obráceně (nejdřív byl Elánius ženatý velitel, pak svobodný kapitán, pak normální policajt…) ale i tak to moc nevadilo, jedna kniha má vždycky ucelený příběh.

Ten poslední odkaz je super, i když tam ty nejnovější opravdu ještě nejsou: Unseen Academicals, I Shall Wear Midnight (Wee Free Men série), Snuff („policejní“)…
Asi nejúplnější info (včetně novinek, které teprve vyjdou) v češtině je tady: http://www.discworld.cz/knihy/
Jenže tam to zase není tak pěkně seřazené:-)

Taky jsem si před pár lety koupila jednu z knih – Jingo a musím říct, že ačkoliv jsem se už několikrát snažila, nikdy jsem knihu pořádně nerozečetla. Možná jsem jen zvolila špatný díl. Určitě to ještě párkrát zkusím a uvidím, jestli je pro mě discworld ztracený nebo ne :D

Na rozdíl od uživ. neverwhere, mně se Monstrous Regiment naopak hodně líbil (nejvíc asi Going Postal a Men at Arms). Na druhou stranu mě moc nezaujal Thief of Time a linie s čarodějnicemi obecně (s výjimkou Carpe Jugulum).
Tedy já vlastně ani jednu z nich nečetl, jen jsem poslouchal jejich audioverze. Nejbližší je mi asi hlas Nigela Planera (jeho Captain Carrot je úžasnej), pak jsem si i docela zvykl na Stevena Briggse (pozdější díly).

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.