Help for English

Metodické kurzy

Ráda bych pracovala jako lektorka angličtiny. Jelikož už nemám možnost vystudovat pedagogickou školu (již pracuji a jediná škola, kde bych si mohla dodělat pedagogické vzdělání abych mohla učit angličtinu je někde v Olomouci, což je pro mě daleko) ráda bych si aspoň udělala nějaké metodické kurzy pro učitele, které by mi pomohly při hledání zaměstnání a které by mi také pomohly se rozvíjet. Máte s tím někdo zkušenosti či nějaké tipy jak zvýšit své šance?

myslela jsem si, že tohoto topicu se přidá více lidí. :-)

Metodických kurzů je hodně, pořádají je nejrůznější organizace, sledujte Oxford, Cambridge apod. nebo např. agenturu Descart.cz, kde mám letos také několik seminářů.

Obecně ale je pro práci ve státních školách mít VŠ vzdělání v oboru. Vzít Vás mohou i bez toho, ale potom nemůžete být v té příslušné platové třídě a bude to pravděpodobně jen dočasné. Ředitel školy potom může trvat na doplnění vzdělání.

Metodické kurzy jsou fajn, ale nenahrazují příslušnou aprobaci.

Potom se nabízí ještě práce v nějaké jazykové škole, kde se na aprobaci tak úplně nekouká, zaměstnávají i studenty apod. Záleží na každé škole.

No jo, jenže jak si pak to vzdělání doplnit, když tyhle jazykově zaměřené obory jsou pouze prezenčně? Lektorství Aj je v Brně a Olomouci, ale to je vše na druhé konci republiky a při práci bych to prostě nezvládala, když většinu času mi zabere dojíždění. Nebo lze doplnění pedagogického vzdělání i nějak jinak (třeba vystudovat např. obor Pedagogika/Spe­ciální pedagogiga, které jsou i kombinované a poté si udělat státnice z AJ)? Myslíte, že by to takto šlo?

Myslím, že nejste sama s tímto problémem. Bohužel to asi jinak nejde. Státnice z angličtiny žádnou váhu nemají, jako kvalifikace k výuce neslouží. Stejně tak ani jiné jazykové zkoušky.

Hodně ale záleží na škole a řediteli/ředitelce. Spousta lidí, kteří nemají magisterský titul v oboru, stejně učí, protže škola třeba nikoho jiného nemá. Kvalifikovaný učitel je ale opravdu jen ten, kdo má příslušný obor vystudovaný na VŠ.

Jediná výjimka pro angličtináře je v tom, že k výuce na SŠ stačí aprobace na ZŠ. Cokoliv jiného se považuje za neaprobovaného učitele.

Toto vlákno jsme promazal, protože se diskuze stočila na jiné téma. Prosíme, aby se ostatní reakce vztahovaly k položenému dotazu.

Fajn, omlouvám se, jestli tu bylo něco „nevhod“.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.