Help for English

Nepravidelné sloveso Strike

Zdravím,

nevíte prosím někdo, jaký je třetí tvar nepravidelného slovesa strike?

Strike, struck, struck
nebo
strike, struck, stricken?

Spousta rodilých mluvčích tvrdí, že „stricken“ je nepřípustný tvar a že se vždy používá jenom „struck“ a někteří zase tvrdí, že možné jsou oba tvary. Ale např. Collins dictionary uvádí jako správný tvar pouze „stricken“.

Jak to tedy vlastně je?

Past participle STRICKEN se nejvíc používá ve větě „Sb was striken with grief.“ To je takové už ustálené „spojení“. Osobně bych asi používala _obecně_ správné STRUCK pro past participle (třeba v předpřítomném / předminulém čase) s tím, že o použití STRICKEN ve výše zmíněné větě prostě vím… :-)

Je ale zvláštní, žetakový slovník, jako je Collins, neuznává jinou variantu než „stricken“.

Každopádně děkuji za opdověď :-) Budu používat jenom „struck“.

Ještě jsem se schválně podíval do MacMillianu a tam je to to samé.

Tak třeba v Oxfordském slovníku je u STRIKE pouze STRUCK, ale když zadám STRICKEN, tak se mi ukáže, že je to past participle od STRIKE. Je to galimatijáš! :-)

A v té příkladové větě bych opravdu raději dávala STRICKEN, je to prostě už takto zažité, pravidla nepravidla. :-)

Nevím, jestli je STRICKEN a STRUCK zaměnitelné, ale STRUCK je určitě častější.

Do amerického corpusu jsem zadal „has struck“ a „has stricken“.
„has struck“ – 413 výsledků
„has stricken“ – 7 výsledků

Na tohle asi mohou být odlišné názory. Mělo by to ale myslím být takto:

STRIKE – STRUCK – STRUCK – sloveso
STRICKEN – přídavné jméno (formální, knižní)

COLLINS obecně jako studijní slovník nedoporučuji… Nevím, který konkrétně máte, ale jako studijní slovník nejlépe Oxford, Cambridge, Macmillan, Longman nebo americký Merriam Webster.

Ok, děkuji. :-)

No já jsem se díval na internetu do Collinse. Ale asi vyzkouším Oxford nebo ten americký.

zde jsou odkazy:
h4e.cz/2010111401

Nechci hájit Collins, taky ho nemám rád. Ale v online verzi to mají správně.
Prvních devět odkazů je pro struck a desátý a dál je stricken v podstatě ustálených spojeních co zmiňovala lucythemom

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.