Help for English

Nové (inteligentní) vyhledávání

Vážení uživatelé,

tímto si Vás dovolouji požádat o pomoc s vývojem nové verze našeho vyhledávání. Hlavním úkolem tohoto vyhledávání je poze zaměřit se na co nejvyšší relevanci – tedy to, abyste skutečně našli co hledáte.

Jak nám můžete pomoci? jedoduše ho vyzkoušejte! představte si, že ho skutečně používáte, zkuste vyhledávat, dávat taková klíčová slova, jaká Vás napadnou a následně sem napište své zkušenosti.

Jak ho můžete vyzkoušet? protože vyhledávání je velmi důležitá funkce není možné rovnou nahradit současné vyhledávání novou verzí. Pro přístup k nové verzi zadejte do prohlížeče následující adresu:

www.helpforenglish.cz/advsearch.php

a poté již stačí do vyhledávacího políčka napsat co hledáte. Přeji příjemné hledání. A děkuji za každou informaci.

Dobrý den,
co se týče samotného vyhledávání, tak jsem vyzkoušel pár hledání a vypadá to dobře. Zkoušel jsem pár schválně pár v výrazů, které se objevují v názvu článku a zařadilo mi je to tak jak jsem očekával hnedka za ten slovníček. Což je super, otázka ale je jestli to tam zařadilo protože to upřednostňuje to, když je to slovo obsažené v názvu, nebo to bylo kvůli poštu obsažených slov v článku. Dobré by to bylo asi řadit první podle názvu topiku a pak podle množství slov. Je tomu tak?

Bylo by dobré kdyby šli zadávat operátory.

Nějakou filtraci podle místa to chce, ale předpokládám, že na tom děláte. :)

Bylo by dobré, kdyby jste to vyhledávání popsal trošku podrobněji ať vím na co se při testování zaměřit.

Dobrý den,
děkuji za reakci. Jsem rád, že to zatím vypadá, že to šlape, pokud by něco úplně nesedělo určitě se můžete podělit.

Nové vyhledávání funguje na principu „bodování“ – čím víckrát je slovo v článku obsažené tím více bodů dostane. Program také zohledňuje kde se slovo vyskytuje – největší váhu mají klíčová slova, potom nadpis článku a nejmenší v hlavním textu článku.

Samozřejmě existuje dlouhá řada funkcí, které by bylo hezké přidat nebo upravit, ale také bych nemusel dělat nic jiného jen upravovat vyhledávání :-) bude to chtít najít rozumný kompromis – uvidíme jaké funkce budou chtít i ostatní uživatelé a jak se nové vyhledávání ujme.

Zde je jen krátký přehled toho co by bylo hezké přidat nebo upravit:
:idea: především se zaměřit na výkon a rychlost, proto je vhodné to testovat přímo na reálném stroji v reálné zátěži – je důležité, aby vše chodilo velmi rychle
:idea: lepší relevance výsledků – zohlednit třeba v jakém HTML tagu se dané slovo nachází nebo se pokusit o skloňování a časování
:idea: vyhledávání ve fóru a v komentářích – tady je problém v tom, že zprávy od uživatelů už nejsou tak pěkně organizované a dalo by se říct, že uživatelé si občas dělají co chtějí, proto nejdříve budeme muset zavést přísnější pravidla a potom spustím i vyhledávání na fóru a komentářích
:idea: filtrování podle rubrik
:idea: filtrování podle typu článků – například najít pouze testy nebo nehledat v testech…
:idea: a samozřejmě operátory… operátory jsem záměrně zařadil až na poslední místo, protože podle mého soukromého průzkumu je uživatelé příliš nepoužívají (ale třeba se pletu) a užitá hodnota ku množství vynaložené práce hovoří pro nepřidání…

Zkusila jsem to, protože se učím předložky a příslovce a oproti stávajícímu způsobu jsem ocenila, že články s gramatikou byly na začátku. Přimlouvala bych se, aby byly ty články právě takto řazeny, protože se sem především chodíme učit. Tak třeba dám příklad u těch předložek
gramatika týkající se samotných předložek – užití
rozšířený výklad, kde se jedná třeba o další slovní druhy ve spojení s předložkami
testy, kde se zkouší v praxi užití předložek
zábava, kde je konkrétní užití /v tomto příp. by toho bylo moc, ale u Vás v novém vyhledávání takové články jsou
slovní zásoba a slovníček

Zatím, když jsem něco hledala, tak jsem se proklikávala různými sekcemi, až jsem narazila na to co mne zajímalo. /Někdy to dalo práci/
Tento systém by byl možný u slůvek, týkajících se gramatických jevů. U všeho by to asi nebylo možné.
Při porovnání vyhledávání hesla"předložky", je rozdíl vidět a je k lepšímu. Musí to být fuška a tak Vám držím palce.
Přimlouvám se za:
- filtrování podle článků, jak jste uvedl výše.
- vyhlédávání ve fóru – hlavně Help fórum by bylo užitečné, někdy se dotazy opakují stále dokola a přitom je už někdo odpověděl. A při učení by bylo dobré nahlédnout, jaké jsou dotazy a přitom si ujasním i já spoustu věcí. V Help fóru je už hodně příspěvků. A vysvětlování p. Víta vydá za několik učebnic.
Odpovídá jasně, srozumitelně, krátce, vše vysvětlí a Uvede příklady! To by bylo velice užitečné, kdybych si mohla tuto problematiku prostudovat i z dotazů uživatelů.

Zatím děkuji za snahu.

Máte pravdu, že ty operátory stačí vyřešit až na konec. Já používám hlavně uvozovky a ty by šli vlastně automaticky dát do toho vyhledávacího algoritmu. Myslím to tak, že pokud dám hledat třeba LOOK AFTER, tak mi to zobrazí první výsledky jako kdybych zadal skutečně „look after“ a až potom výsledky, kde se vyskytují ty slova libovolně od sebe.

Mimochodem pane Hudíku, já bych navrhovala staré příspěvky které byly psány do doby nové inovace nechat tak jak jsou, nedá se je probrat, protože je jich velké množství. Do nového vyhledávání bych už zařadila až nové příspěvky, nikdo po vás přeci nemůže chtít, abyste je třídil! Prostě začít s novými pravidly, které si určíte a které pomohou ve vyhledávání. „Staré“ příspěvky by mohly být k dispozici v jednom oddíle a tam se jimi můžeme probírat. Vynechala nebo bych zrušila staré „ostatní a "přání“ , ostatních není moc a sekci help forum bych navrhovala nechat ucelenou ale uzavřenou, vždyť je tam přes 800 otázek a kdo se o angličtinu zajímá, tak se tím probere. Ale už nebude zmaten novými dotazy, protože ty budou v nové úpravě. Já osobně prohledávám help fórum, ale staré a přečtené „ostatní a "přání“ už znovu nenavštěvuji. Jsou tam náhledy, přání a názory, které byly důležité před rokem, atp. a dnes už nejsou aktuální.Prostě bych začala nanovo. Pokud by měl někdo reakci na to minulé, mohl by mít k dispozisi ikonku, která by upozornila, že je o tomto tématu řeč ve starších zprávách. Nevím, jen můj nápad.

georgia:
nikdo nic třídit přeci nemusí, prohledává a třídí to samozřejmě automaticky počítač podle slov co obsahují jednotlivé příspěvky. Nebo to myslíte jinak?

Dobrý den,

moc děkuji za reakce, jsem rád, že můžeme novou funkci takto odzkoušet…

Ohledně vyhledávání na fóru, tak nová verze vyhledávání by si s vyhledávání fóra moc dobře neporadila, protože vyhledávání potřebuje dobře zvolené nadpisy a také by bylo vhodné, aby se v jednom tématu probírala jedna otázka. Proto nejprve plánujeme drobné (interní úpravy) fóra, kterými budeme fórum lépe moderovat a poté spustíme vyhledávání.

Rozhodně nechceme přijít o starší příspěvky, ale zároveň není reálné všechny projíždět. Nadruhou stranu by bylo vhodné říct, že některé příspěvky jsou vedeny pěkně a ty by se už nyní prohledávali solidně. Ale uvidíme…

Petr Hudík:
Dobrý den.

Nemohl by jste trošku rozvinout, proč by nešlo prohledávat tím novým hledáním stávající fórum? Samozřejmě, nešlo by prohledávat tak ideálně jako když prohledáváte třeba nějakou nápovědu k programu co je ukázkově napsaná, ale pokud je název topiku třeba „Help PLS!“ a topik obsahuje 10X třeba slovo MOTHER, tak se z toho mother dá taky krásně vycházet, ne? V mnoha případech ten počet slov bude mít taky dokonce ve skutečnosti mnohem větší váhu, než třeba ten nadpis.

Dle mého názoru v žádném případě nevychováte tu masu lidí aby zakládala topiky s nějakými ukázkovými nadpisy. Koneckonců ne vždy jde vystihnout smysl topiku v krátkém nadpisu. Ale pokud se vám to chce třídit a pak pravidelně přepisovat tak pro nás samozřejmě jenom líp. :)

Já třeba žil do teďka že už tu pravidlo o smysluplnosti nadpisu topiku je, ale možná to mám jenom tak zažitý. :) Ale hlavně taky kdo čte pravidla, že…

Možná by bylo potom dobré trošku přitlačit na jejich přečtení. Udělat něco co je donutí třeba při prvním vstupu na fórum si je fakt přečíst. Třeba by člověk musel spočítat počet slov co každé to pravidlo má, nebo vypsat každé první písmenko slova :D Ale je to moc drastické já vím, taky to nemám rád, ale na druhou stranu to neni nic tak hrozného aby to nestálo za lepší fórum, pokud by to fungovalo.

Až budete upravovat prosím upravovat samotné fórum, tak by bylo super kdyby ty nadpisy mohli měnit i uživatelé. O to bych poprosil i přednostně, protože mě dost mrzí, když udělám třeba překlep v nadpisu a pak to tím zkazím.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.