Help for English

Gerundium vs infinitiv

 

Taky se vam nekdy stava, ze nevite, kdy pouzit gerundium a kdy infinitivni tvar?

Abych vysvetlil o co se jedna, zkusim priklad:
I never planned staying here for…
- vs -
I never planned to stay here for…

U nekterych slov je to explicitne dano (napr. I don't feel like + ING, nikdy TO), nekde ale ne… Myslim, ze jsem tu nekde cetl, ze to neni jasne dane, a ze americane mnohdy zvoli to pricemz anglicani ono…

Nejsou precijen nejaka pravidla?

To my připomíná pravidla nepravidelných sloves.
Ne, pardon. :-D

Takové věci v naprosté většině případů najdete spolehlivě ve slovníku. U PLAN najdete např. že se používá PLAN TO DO sth a nebo fráz. sloveso PLAN ON DOING sth.

Diky…takze je to ciste slovo od slova? Nejsou treba nekde nejake skupiny slov, ktere maji stejne charakteristiky?

Např. slova označující, co člověk má rád, nemá rád, nesnáší atd atd. bývají s ‚gerundiem‘. Jinak je lepší učit se to vždy se slovíčkem.

A potom samozřejmě být co nejvíce v kontaktu s angličtinou – číst, poslouchat, sledovat filmy… hodně takových věcí vám potom uvízne v hlavě a už nikdy by vás nenapadlo říct to špatně. Tak je to se všemi jevy. Můžete hodiny a hodiny trávit memorováním seznamů a nebo ty hodiny a hodiny můžete trávit nad knížkou. Co vám asi dá vic? Samozřejmě je to důležité kombinovat, nejde se zase vymlouvat na to, že čtu a koukám na filmy, tak se nemusím NIKDY NIC učit.

Souhlasim, ja jsem na takove seznamy nikdy nebyl, spis bych do nej nahledl pro rychlou kontrolu. Precijen hledani ve vykladovem slovniku neni uplne nejzabavnejsi cinnost, a to i v tech elektronickych…u nek­terych casto pouzivanych slov vyleze x A4 stran informaci… no to asi kazdy zna.
Ke vsemu ne u vsech slovicek nasledny tvar pisou…

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.