Help for English

cteni

 

Dobry den, myslite si, ze je lepsi cist v anglictine novinové clanky (treba z BBC), nebo nejake knihy (beletrii)? Ja jsem si nekolik knizek v originale precetl, ale posledni dobou ctu jenom ty clanky, zda se mi to jakoby ,,blizsi realite´´. Jaky nazor mate vy?

Myslím, že by to mělo být různorodé… při čtení beletrie se setkáte i s normální mluvenou angličtinou (přímé řeči, konverzace mezi lidmi apod.), což ve článcích nenajdete.

Doporučuji číst všechno možné, dokonce si vybírat např. knihy s různou tématikou, tedy když budete část thriller Robina COoka, získáte širokou slovní zásobu z oblasti lékařství apod, od Johna Grishama se zase leccemu přiučíte z oboru právo a soudnictví, atd atd… díky různým žánrům si můžete rozšířit obzory A slovní zásobu.

Souhlasím s huey a také velmi s Markem Vítem :-D Také to stále dokola řeším :)

Pro začátek bych všem doporučil knihy z nakladatelství Penguin, které jsou určené pro studenty angličtiny ANJ. Člověk si může vybrat různé úrovně, což je především pro začátečníky více než dobré.

Po pokročilé studentíky naprosto souhlasím s pestrostí četby, o které tady psal Marek Vít. Noviny jsou dobré, ale nemá cenu číst vše. Projděte si titulky a pokud vás zaujmou, pokračujte ve čtení. Toť můj názor.

Z beletrie jsem si docela užil Dana Browna.

Taky jsem začal číst beletrii, nejdřív HP 7 a teď další rozsáhlý fantasy román Jonathan Strange & Mr. Norell, ale mám obavy, že jsem se trochu přecenil :oops:.

Jinak jsem slyšel, že Oxford Books dává teď velké slevy na své zjednodušené tituly (u nás v knihkupectví 70%), protože vychází druhá edice takže to taky není marné.

To já si v „sekáči“!, představte si koupila za dvacku nějaké knížky a snažím se číst, i když jsou to normální knihy, např. „The street lawyer“ od Grishama. Tenhle spisovatel patří mezi mé oblíbené, Takže po titulu v angl. jsem doslova skočila.

THE STREET LAWYER je vynikající kniha. Taky mě Grisham moc baví, právě dočítám THE RUNAWAY JURY. Vy jste ji koupila jako originál a nebo jako zjednodušenou četbu od Penguin?

Není to zjednodušené, je to paperbackové vydání z r. 1998, info na www.bantamdell.com, ale když stála 20 Kč! a pak je psaná příjemným písmem a první věta začíná „The man with the rubber boots stepped into the elevator behind me…“ tomu jsem rozuměla už v tom obchodě a hned jsem se chytla. Vím, že je to ještě náročné, ale zatím jsem investovala hodně peněz do anglických učebnic, paní Červená ze mně musí mít radost, a jaksi beletrii jsem odsunula. A stále nevím, jakou knihu si vybrat. Jsou dost drahé, tak se moc rozmýšlím. Za dvacku jsem neváhala. Ale na Nakladatelsví Penquin mrknu, třeba si něco vyberu. Je pravda, že na tyhle „normální“ knížky nemám ještě dostatečnou slovní zásobu. Ale protože já jsem vášnivý čtenář, hrozně ráda bych měla i anglické knížky.No vůbec bych se nezlobila, kdyby z Englishbook zasponzorovali zase nějakou soutěž, třeba o angl. nebo am. spisovatelích s cenou (cenami) právě takové nějaké knížky pro ty kdo se teprve učí angličtinu. Teď na prázdniny by se taková oddechovka hodila. A možná bychom my začátečníci získali nějaký tip na knihu.

Já ji kdysi koupil asi za 80 v antikvariátě… Holt když má člověk štěstí…

Englishbooks sponzorují knihami, které sám vybírám. Mám dohodu, že každý měsíc za cca 500 kč.

Rozhodně vám radím zkusit nějakou tu zjednodušenou četbu… od Penguin, Oxford Bookworms, Macmillan Graded Readers a nebo Cambridge Graded Readers. Výběr je obrovský, takže si můžete pořídit knížku, která vás bude skutečně bavit.

Tak jsem si vybrala jednu úplně z nejjednodušších – Newspaper Chase, jak jsem vyrozuměla, měla by být o zloději, kteý ukradl milionový obraz, který schoval doma do novin. A jak se tak stává, jeho asi přítelkyně, nebo manželka noviny vyhodila. Myslím, že by to mohlo být zábavné. Je k tomu i CD ROM, kde jsou nějaké aktivity a zvuková nahrávka. Já mám ráda takové související balíčky. Tyhle knížky tak drahé nejsou. Jenom kniha kolem stovky. Já jsem sice rozmazlenější, takže i s tím CD ROM 167, a to není moc za to co získám. Takže děkuji za impuls, že jsem se rozhoupala a jestli to bude dobré, tak v Englishbooks si mě budou za chvíli pamatovat.
Jestli z vás ostatních máte nějaký konkrétní tip, třeba se základním dějem, přivítám! Pište!

Zatim jsem precetl prvni knihu v originale a zacinam druhou. Stale ale narazim na nova slova, takze ctu dost pomalu :? (ale bavi me to). Kolik toho budu muset precist, aby se to „zlomilo“?? Totiz ta slova, na ktera narazim se prilis neopakuji a tak mi nezbyva nez cist a cist…

To je asi různé, ale určitě se brzy naučíte si s těmi, co neznáte, nedělat těžkou hlavu. Když se slovo opakuje, najdete si ho, naučíte… ale když se tam tu a tam objeví nějaké, co jste nikdy neviděl… klidně můžete číst dál a zabývat se jím, až když se objeví znovu.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.