Help for English

seznam nejpoužívanějších slovíček

 

Docela by mě zajímalo jestli se nedá někde na webu najít nějaký seznam X nejpoužívanějších slovíček. Třeba seznam tzv základní slovní zásoby, nebo seznam slovíček které se používají v definicích ve výkladových slovnících apod, 3000 nejpouží­vanějších slovíček atd.

Já jsem viděla jen na stránkách Ask about English vpravo dole odkaz Top 86800 words, na něj jsem klikla a objevil se takový diagram, kde sis mohl vyhledat slovíčko, na kterém místě je, nebo naopak, celkem zajímavé- nejpoužívanější je the.

Ano, The Oxford 3000;
The Oxford 3000 wordlist: http://www.oup.com/…rd_3000_list?…
The Oxford 3000 introduction: http://www.oup.com/…d_3000_intro?…
Oxford 3000 Profiler: http://www.oup.com/…000_profiler?…

Super !! Už mám slovíčka v Excelu a odděluji zrna od plev (ty co znám a ty co neznám). Zajimavý je poslední odkaz. Vyzkoušel jsem si naše firemní hlášení (95%) a část článku na mých oblibených stránách listen-to-english.com, kde bylo 75%.

Výborně, děkuji vám. :)

Moc pěkné. Jen si budu muset najít nějaký systém učení se těch slov, které neznám. Jen takhle napsané mi moc nepůjdou.

Jo a ještě k tomu poslednímu odkazu. Opravdu zajímavé. U většiny mých textů mi vyšlo kolem 90%. Asi třikrát jsem byl někde kolem 78%.

Přemet:
já to udělám asi tak, že si ten seznam postupně projedu a slovíčka co neznám si dám do Language Labu. V tom to budu dělit po cca 30 – 40 slovíčkách a učit se. Ale je to dost práce.

Ideální by bylo, kdyby se podařilo někomu všechny ty slovíčka dát do LL a pak si je všechny projet systémem každé slovo jenom jednou a ty u kterých člověk chyboval uložit a učit se je.

Jenže ona ta funkce ‚každé slovíčko jen jednou‘ ještě nějak zlobí. V počítači už mám opravenou verzi, ještě to zabalit s pár dalšími opravami a dát na web. Pokusím se to udělat co nejdříve.

Tyto stránky jsou výjimečné, nejen díky Markovi, ale také díky Vám všem, kteří se zde dělíte o své rady, zkušenosti, postřehy s angličtinou. Ať už je to Pilda, woyta, George Black, georgia, McKay … a další. Šetříte to nejcennější, co v životě máme všichni stejné, je to náš ČAS. Vím, že s HFE ho trávím efektivně.
Asi před týdnem jsem v knihkupectví řešil podobný problém. Našel jsem zde knihy jako:Angličtina – 8000 základních slovíček nebo 2000 nejpouží­vanějších anglických slov (+CD), ale ještě jsem se nerozhodl. Zajímavý je taky tip od georgie, Martina87 nebo Pildy. Asi si zakoupím Language Lab a slovíčka budu postupně vkládat. Myslíte, že by se zde našlo pár lidí, kteří by šli do „Projektu The Oxford 3000“ se mnou? Mohli bychom si ta slovíčka rozdělit a zvládnout je společně. Ozve se někdo na soukromou zprávu nebo komentářem? Díky

Anthony:
Já jsem dospěl k závěru, že bych tam sám všechny ty slovíčka nenacpal, protože jsem si uvědomil, že by jich ve skutečnosti nebylo 3000, ale mnohem víc, protože ty anglická slovíčka mají stejně většinou více významů (a taky by bylo potřeba tipovat jaký ty významy byly asi myšleny, což může být dosti kontraproduktivní, protože bych tam pak mohl nacpat i významy, které nejsou v 3000 nej, ale tak 10000…).

Všiml jsme si ale, že v Language Labu jsou lekce zvané ABC English a tam je taky pár tisíc slovíček seřazených podle abecedy, takže si pokládám otázku, jestli to neni právě ono, co potřebujeme. Těch slovíček je sice 5000, ale mohlo by to odpovídat i těm 3000 v anglickém znění… Snad nám to poví třeba Marek.

Jinak tvůj nápad o společném projektu je fajn. Díky za za tu zmínku o mně. :)

Ty lekce ABC english v Langauge Labu jsou vybraná slovíčka z první verze slovníku v Language Labu, kde bylo tehdy cca 2000 – 3000 slov.

Ale mám v plánu nějaký výběr slov udělat, jen by to nesměl být ofic. seznam Oxfordu či někoho jiného,. protože bych porušoval autorská práva. Mám ale způsoby, jak takový seznam vytáhnout např. z knihy apod… takže by to nemuselo být nemožné. Teď se k tomu už jen dostat.

Marek Vít:
Aha. A myslíte vytáhnout z knihy, jako vytáhnout z ní všechny slovíčka a těch X nejpoužívanějších slovíček dát do těch lekcí? To si myslím, že by nebylo moc efektivní, protože by tam moře slovíček asi chybělo. Takových knih by muselo být obrovské množsví.

To spíš stáhnout z internetu z určitých zdrojů několik stovek mega různorodého textu a udělat z něho tu statistiku. To by nebylo tak složité, pokud by se udělala nějaká jednoduchá aplikace na to.

Taky mě napadá, že by vám ten seznam mohl oxford třeba i povolit použít, pokud by jste se zeptal. Myslím, že by na tom nějak nemohl tratit, ne?

Můžu to vyzkoušet se jich zeptat. :-)

začátečníkům by se mohl hodit seznam 1000 nejpouží­vanějších slov v jejich pořadí. Včetně výslovnosti to najdete na:
http://esl.about.com/…00_list1.htm

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.