Help for English

Sloveso get ve významů mám-hovorově(I got..)

 

Zdravím, potřeboval bych pomoct si něco ujasnit. Teď jsem dočetl článěk se slovesem get(http://www.helpforenglish.cz/…eso-get.html)
a nikde jsem tam nenašel význam toho slovesa ve smyslu vlastnit něco. Ba naopak jsem ted trochu zmatenej, protože nevím jestli teda když rodilý mluvčí ve filmech často říkaj např: I got a dog, I got a new car… tak jestli to opravdu znamená prostě jednoduše to have something. Hovorová verze. A právě mě zmátl ten článek, protože tam je věta např: We got a new dog- přeloženo jako koupili jsme si nového psa, ale já bych to přeložil kdyby to použil rodilý mluvčí jako- Máme nového psa.
Sám bych to dokonce i řekl, protože get často používám ve smyslu vlastnit něco, mit něco.. A tak mě zajímá, jestli jsem to jen blbě nechápal, že když někdo řekl I got a new car, jestli to neznamenalo právě, že si koupil nový auto. Prosím o upřesnění. Ale tak zase potom když někdo řekne(a že to říkaj) I got a question for you… to těžko přeložíme jako něco jinýho než have(podle mě). Díky za vysvětlení.

Vyznam „got“ muze zde byt tak trochu nejednoznacny. Muze to znamenat jak mit, coz je neformalni zkraceni od „have got“, tak „koupit si, poridit si“. Vetsinou je to patrne z kontextu, o ktery vyznam se jedna.

I just got a new pair of shoes. – zde je velmi nepravdepodobne (spise nesmyslne) ze by mluvci rikal, ze ma prave nove boty, tedy je z kontextu patrne ze mluvici si poridil nove boty.

I got these suede shoes, but I don't wear them often. – zde je naopak zrejme, ze mluvci ma namysli „got“ ve smyslu „have got“.

Myslel jsem si to, jen jsem si to chtěl potvrdit :) Díky.

Dovolim si poznamenat, za casto to ‚I have‘ vo forme ‚Ive' neni dobre pocut, ale napriek tomu ho povedia. Potom to znie ako 'I got', hoci je to 'Ive got‘ :-)

I got a ton of size 7 and 9 clothes that I need to get rid of. = tak to je presne veta napsaná kamarádkou z USA,takže hovorové got se zdá být opravdu mít…

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.