Help for English

pravda o předpří.min.

Někde jsem četl,že co se týče předpřítomného a minulého času,je někdy možné použít oba časy
Co se týče americké:preferuji minulý
britská:předpří­tomný
Věty typu:
I have bought a new car. – britská
I bought a new car. – americká

Má to nějakou souvislost? :-)

Ano, konkrétně tyto příklady se hodně používají, jsou uvedené v několika publikacích, včetně Swana a Murphyho. Je pravda, že v některých případech Američané upřednostňují minulý před předpřítomným, ale celoplošně (tzn. že každý Američan to řekne jenom takhle a ne jinak) se to aplikovat nedá. Jestli jsi snad přemýšlel nad tím, že bys jednoduše předpřítomný zahodil do koše jenom pro tento důvod (a řekl si: Budu prostě používat americkou angličtinu), tak to by nebylo nejmoudřejší. :-) I Američané běžně používají předpřítomný čas.

To né,zajímalo mě jen,jestli to tak skutečně je,a při vysvětlování bych to mohl aplikovat :-), díky moc :-)

Při jakém vysvětlování?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Cheerry vložený před 11 lety

To né,zajímalo mě jen,jestli to tak skutečně je,a při vysvětlování bych to mohl aplikovat :-), díky moc :-)

myslim, ze pani Lucka to vysvetlila skvele ;)

Ono hlavně předpřítomnej je uplně běžnej ve formální AmE. Dát tam minulej místo toho si můžeš dovolit jen na určitejch místech a jen v neformálním projevu většinou, a i když tam dáš předpřítomnej tak tim nic nezkazíš :)

Naopak, většina komentářů co sem k tomuhle našel od američanů byla o tom, že by to tak možná občas řekli (v minulým), ale jen v běžným hovoru.

Takže bych si to nechal spíš jako spestření pokud bys to chtěl někomu říct, ale dokud tam nežiješ a nevíš kdy se to hodí tak bych to moc neaplikoval.

Takže bych si to nechal spíš jako spestření pokud bys to chtěl někomu říct, ale dokud tam nežiješ a nevíš kdy se to hodí tak bych to moc neaplikoval.

Proto jsem se ptala, kde a komu to bude povídat. Jestli to bude říkat začátečníkům, kteří mají z předpřítomného hrůzu a nic moc o něm neví, jsou schopní si to vyložit po svém – přesně tak, jak jsem to psala v prvním příspěvku: nebudou to používat a vymlouvat se na americkou angličtinu.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 11 lety

Proto jsem se ptala, kde a komu to bude povídat. Jestli to bude říkat začátečníkům, kteří mají z předpřítomného hrůzu a nic moc o něm neví, jsou schopní si to vyložit po svém – přesně tak, jak jsem to psala v prvním příspěvku: nebudou to používat a vymlouvat se na americkou angličtinu.

Nevyvracím, přitakávám ;-)

Lucka mi odpoveděla tak,jak jsem očekával,nic proti tomu nemám :-), btw doučuji dva sourozence,tak jsem jim o tomto řekl,ale řekl jsem, předpřítomný preferovat! :-D

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.