Help for English

shall supposed to

Prosím o rozdíl ve významu v těchto větách. SHALL I GO SHOPPING? MÁM JÍT NAKOUPIT? AM I SUPPOSED TO GO SHOPPING? MÁM JÍT NAKOUPIT?

Shall I go shopping? znamená a) že mám možnost výběru, buď se rozhodnu, že ano, nebo že ne; nebo b) ptám se na radu někoho jiného a čekám na odpověď.

Am I supposed to go shopping? znamená, že se ptám, zda je to můj úkol, zda mi to někdo přikázal a je na mě to splnit.

Popř. ještě výňatek z článku Modální slovesa:

SHOULD vs. opis
V přítomném čase existuje podobný významový rozdíl mezi modálním SHOULD a SHOULDN'T a opisem BE (not) SUPPOSED TO. SHOULD vyjadřuje příkaz či radu, BE SUPPOSED spíše jen oznamuje, co se od člověka očekává.
I SHOULD STUDY – Měl bych se učit. – Sám na tom mám zájem, sám to vím, že bych měl.
I'M SUPPOSED TO STUDY – Mám se učit. – Chtějí to po mně.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od mufina vložený před 11 lety

Prosím o rozdíl ve významu v těchto větách. SHALL I GO SHOPPING? MÁM JÍT NAKOUPIT? AM I SUPPOSED TO GO SHOPPING? MÁM JÍT NAKOUPIT?

Četla jste článek?

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.