ukazovací zájmena

I like this book. I like that too NEBO I like that book too. I like these books. I like those too. NEBO I like those books.too

Musí se slovo kniha po ukaz. zájmenu opakovat?

Já bych použil:
I like this book.
I like that one too.
I like these books.
I like those ones too.

etc

děkuji za odpověď, toho zástupného zájmena jsem si vědoma, ale zajímá mě, jestli lze ukaz. zájmeno stát samostatně.
I like this book. I like that too.

Myslím,že by neměl být problém

Odkaz na příspěvek Příspěvek od mufina vložený před 11 lety

děkuji za odpověď, toho zástupného zájmena jsem si vědoma, ale zajímá mě, jestli lze ukaz. zájmeno stát samostatně.
I like this book. I like that too.

I like this book. I like that one too.

No, it doesn't sound right if you're still talking about books (or whatever). When you have just “that”, it sounds like you're pointing at something else entirely (not a book) – “I like this book. I like that (cat over there) too.”

Not only does it sound wrong, it is wrong without the one

Zájmeno ONE

Not unless you mean what I wrote at the end of my post, but if you're still talking about the same kind of thing, then yes, it's wrong. 

Yes, indeed. I don't think mufina meant another situation (with another object).

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.