Help for English

See- infinitiv nebo gerundium

Zdravím, opět já (rac)

Jak je u mě zvykem – nic není tak jasného jak se vám po přečtení nadpisu může zdát!

Vždycky jsem měl za to, že see (hear atd.) funguje způsobem, který je i zde na HfE (verb patterns) uveden:

Pokud použijete infinitiv (bez TO), vyjadřujete, že jste viděli nebo slyšeli celou akci. Naopak při použití gerundia vyjadřujete, že jste viděli či slyšeli pouze část. Nezaměřujete se na dokonaný děj.

Ale narazil jsem na dvě věty, které to asi trošičku popírají.

• I have never seen a beautiful girl sunning on the beach after…
  • …you will see our representative standing ahead of you......

Jak poslední dobou řeším ty přechodníky(par­ticipia atd.) tak mi to přijde, že zde se jedná právě o ně a ne o použití -“ing” po SEE ? Doprčic, jak to teda funguje?

Mezí see a tím gerundiem je sice předmět, ale to by zde nemělo vadit, ne? (I didn´t see him coming – to jde v pohodě)

Thanks a lot!

Na větách mi nepřijde nic neobvyklého: I have never seen a beautiful girl sun – by znamenalo, že tam neustále stojíte / stalkujete, zda tam nějaká se bude opalovat či nikoli, od začátku do konce

proto je vhodnější “sunning”, kdy zahlídnete či nezahlídnete jen část probíhajícího děje.

Vážně jo? Mně se to moc nepozdávalo u té věty s tím člověkem na letišti. Jako sice jej tam neuvidím celou tu dobu, ale stejně …už jsem se bál, že to je zase o nové “gramatice”.. :D

Dík

saw a beautiful girl (who was) sunning on the beach

You will see our representative (who will be) standing ahead of you

Takže:

• saw a beautiful girl sun on the beach.

a

• You will see our representative stand ahead of you.

..by šlo použít, ale význam by byl trošičku jiný, že? :)

Stačí mi to ± potvrdit/vyvrátit. Já si to poté vezmu na hodinu angličtiny a tam se ještě doptám, dořeším to.8-)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.