Help for English

AMERIKA

 

Zdravím Vás :-) Chtela bych Vas poprosit o cenné rady a zkušenosti. Jsem účastníkem programu work and travel a už měsíc jsem v Americe. Pracuji v kuchyni s Americany a stale jim nerozumím. Prosím Vás o radu, jak se k tomu postavit? Je mi hloupé jim říkat, řekněte mi větu jednotlive po slovech, nejlepe vyspellujte. Nebo mam mit u sebe neustale deníček a slova si zapisovat?(což je těžke, když mám pracovat a ta slovíčka se mi vytráci, prostě věte nerozumím jako celek) Po práci mám možnost stýkat se se studenty z jinych zemi, ale je to Polsko, Maďarsko, Rumunsko..takže téměř žádní rodilí mluvčí. Nebo myslite, že mám zkusit nejakého americana z práce poprosit, jestli by se mnou napriklad hodinu denně nekonverzoval? Teď trávim odpoledne s čechy, a to vím, že je to nejhorší a chci to změnit, ale prostě nevím, jak a kde zacit. Nebo spise, studentum celkově i rozumím, ale těm rodilým mluvčím ne. Moc vam dekuji za jakkoukoliv odpověď, s pozdravem Petra Pecháčková

Ahoj Petro,

to co právě prožíváš, soudím z mých vlastních zkušeností, tak je naprosto běžné. Když jsem se vydal za prací do UK, nikdy předtím jsem v zahraničí nepracoval, učil jsem se od ZŠ až po SŠ němčinu a angličtině jsem se začal věnovat 4 měsíce před odjezdem formou samostudia. Po dobu zhruba 3 měsíců jsem nebyl schopen rodilým mluvčím porozumět, poté se to postupně začalo zlepšovat, s cizinci jsem takové problémy neměl.

Rozhodně se neboj zeptat se, v případě že nerozumíš! Vždyť žádný učený z nebe nespadl. Schopnost porozumění se ti bude spolu s časem zlepšovat, tvé uši si musí zvyknout. Taky hodně záleží na úrovni tvé angličtiny, pokud máš bohatou slovní zásobu a je problém pouze v porozumění, tak hádám, že si zvykneš velice rychle na jejich přízvuk, rychlost jakou mluví atd. V případě, že je problém ve slovní zásobě, je třeba se začít učit slovíčka.

Co mi pomohlo?

Když jsem pracoval a měl jsem volnou chvíli, ptal jsem se svých kolegů na věci, které mě zajímaly, taky jsem je poprosil, aby mě opravovali — tohle je velice důležité. (Rodilí mluvčí dokud ti budou schopni porozumět, opravovat tě zřejmě nebudou, jsou toho názoru, že je to neslušné někoho opravovat.)

Rady a tipy

  1. sledování filmů v angličtině s titulky i bez
  2. používání aplikace Anki (na nauku slovíček, tuhle app jsem si zamiloval)
  3. internet — čtení článků, sledování videí, učení se gramatiky atp. samozřejmě v angličtině
  4. webové stránky, kde si můžeš s lidma psát v angličtině
  5. NEBÁT SE MLUVIT, PTÁT SE na zajímavosti, BE CONFIDENT!

Hodně mohou pomoci i články v naší sekci Výslovnost.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.