Zdravím, chtěla bych se zeptat, co si myslíte o studiu ve Velké Británii, jaké máte vlastní zkušenosti. Nejlépe pak v oblasti medicíny. Je vůbec reálné se tam dostat, když asi nejsem génius s nárokem na spoustu stipendii? Co jsem si četla na internetu mě dost odradilo. Kromě stížností na školné, které mě taky trápí a tím pádem zvažuji hlavně univerzity ve Skotsku, hodně lidí tvrdí, že úroveň medicínského vzdělání v UK je dost nízká, a doktory z českých škol vynášejí do nebe. Přitom v žebříčku univerzit jsou ty české v porovnání s britskými dost nízko. Co se týče přímo mého případu: jsem v druhém ročníku zdravotnického lycea (typ gymnazijního studia se zaměřením) a již od základní školy plánuji studium medicíny. Anglicky se učím jako většina lidí od druhé nebo třetí třídy základní školy (nepamatuji si přesně). Ale se vší skromností si myslím, že v porovnání s mými vrstevníky, kteří se učí anglicky stejnou dobu, mám angličtinu lehce nadprůměrnou. Hlavně díky tomu, že ji používám denně, můj přítel neumí česky, a přestože to není rodilý mluvčí, touto cestou jsem se naučila nejvíce. V naší škole je od příštího roku možnost přípravy k testům FCE, ale se souhlasem mojí profesorky angličtiny se hodlám připravovat k testu CAE. Nemám obavy ze stesku po domově a ani jazykové bariery. Samozřejmě je mi jasné, že nejsem žádný jazykový mistr a po nástupu ztratím všechny iluze. V rámci mého středoškolského studia mám i hodiny odborné zdravotnické angličtiny, ale nevím do jaké míry mi to může pomoci. Vím, že to byl velice vyčerpávající výklad, ale budu opravdu nadšená pokud mi někdo pomůže. Předem díky.