Help for English

Heslo bylo předáno uživateli - trpný rod

Ahoj,
zasekl jsem se na překladu jednoduché věty “Heslo bylo předáno uživateli v odchozím volání”. Nezajímá nás kdo mu heslo předal, ale prostě, že mu bylo sděleno v odchozím volání.

Jak prosím větu vyjádřit trpným rodem?
Napadlo mne pouze “The password was told the user in the outgoing call”. Překlad je ale zcela chybný, protože nevyjadřuje to co potřebuji. Ani nedává smysl.

V mé větě totiž určitě pletu více věcí najednou. Část si beru z vět typu “He was told that he had to stop smoking. = Řekli mu, že musí přestat kouřit.” a část si beru z toho, že sloveso tell se pojí s nepřímým předmětem “říci komu” čili told the user. Vznikl tedy jakýsi patvar, ze kterého nevím jak ven.
Pomůžete prosím?
Děkuji

Až tolik se nepletete :), snad jen, že podmět by měl být ten uživatel, ne heslo, stejně jako v té větě s kouřením:

He was told to stop…
The user was told the password…

Kdyby podmětem bylo heslo, muselo by být “the password was told to the user”

Děkuji Vám Dane.
Čili pokud jsem to pochopil tak:

The user was told the password… = Uživateli bylo předáno heslo…
The password was told to the user… = Heslo bylo předáno uživateli.

Je to opravdu tak?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Pavel Dvořák vložený před 9 lety

Děkuji Vám Dane.
Čili pokud jsem to pochopil tak:

The user was told the password… = Uživateli bylo předáno heslo…
The password was told to the user… = Heslo bylo předáno uživateli.

Je to opravdu tak?

Ja, ja. :)

“He was told that he had to stop smoking” by se tedy mělo správně překládat “Bylo mu řečeno, že musí přestat kouřit” a ne “Řekli mu, že musí přestat kouřit.”

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Pavel Dvořák vložený před 9 lety

“He was told that he had to stop smoking” by se tedy mělo správně překládat “Bylo mu řečeno, že musí přestat kouřit” a ne “Řekli mu, že musí přestat kouřit.”

Oba překlady jsou přece kvalitní a v pořádku… :)

Ještě jednou díky moc za vysvětlení a přeji hezký zbytek večera :-)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.