Help for English

Za jak dlouho odjíždí ten autobus

 

Ahoj,
když jsem dnes čekal na zastávce na autobus, zasekl jsem se u překladu jednoduché věty “Za jak dlouho odjíždí ten autobus?” Používá se v takovýchto případech přítomný čas prostý nebo průběhový?

  • When does the bus leave?
  • When is the bus leaving?

Který z překladů je správný? Překladem jsem se však vyhnul “za jak dlouho”? Kdybych se chtěl více přiblížit původní české větě, jak by se přeložilo “za jak dlouho”? Nějak to neumím uchopit. Ve významu ”za jak dlouho” se používá předložka ”IN”, ale jak ji použít v otázce?
Pomůžete mi prosím?
Děkuji Vám za pomoc.

Tady bych asi neřekl, že by některá varianta byla “správnější” než ta druhá. Pochopeny by byly určitě obě. Těžko říct, která je častější.
Za jak dlouho = How long before (how long before the bus leaves?)

Nejlepší varianta je “when does the bus leave?”. “When is the bus leaving” je možné když je tazatel přimo “u toho” – stojí frontu na zastávce, nebo se chystá na zastávku.

Přítomný čas prostý (…) Použití (…) opakovaná činnost What time do you go to bed? (helpforenglish)

Kdybych se chtěl více přiblížit původní české větě, jak by se přeložilo “za jak dlouho”?

How long (is it) until /till/before … How long (is it) until/till/before the bus goes/leaves? How long (is it) until/till/before the next train arrives?

Za jak dlouho tam budeme? How long (is it) until/till/before we get there? how long is it until/till/before we're there? Za jak dlouho budou Vánoce? How long is it till/until/before Christmas? (Za jak dlouho spálíme oblíbené jídlo a pití? How long does it take to burn off …? Za jak dlouho jste otěhotněly? How long did it take you to get pregnant?) Viz za jak dlouho.

Moc Vám děkuji za vyčerpávající odpověď a další ukázkové příklady.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Franta K. Barták vložený před 7 lety

Viz také Vyjádření budoucnosti přítomnými časy.

Děkuji Vám Franto za nasměrování na článek, který s tím souvisí.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.