ahojky potřebuju rychle poradit…jak je anglický datum a je třeba June 2 tak jak se to čte? Jako ve větě s těma předložkama atd a pak ještě když je 28/12/1901…Díky fakt to hodně spěchá
ahojky potřebuju rychle poradit…jak je anglický datum a je třeba June 2 tak jak se to čte? Jako ve větě s těma předložkama atd a pak ještě když je 28/12/1901…Díky fakt to hodně spěchá
Píše se:
June 2 / 2 June / June 2nd / 2nd June
Čte se:
‚June the second‘ nebo ‚the second of June‘
the 28th of December 1901 (nineteen-OH-one)
nebo NINETEEN HUNDRED AND ONE, když chcete být méně hovoroví.
Narazila jsem na „drobnost“ v psaní letopočtu: v knize Kollmanová
(Samouci)píše letopočet takto:
1993 = nineteen-ninety-three,
1903 = nineteen-oh-three.
Proč je mezi nineteen a ninety pomlčka? U 1903 (stejně jako příspěvek
výše)se tedy pomlčky píší, ale jak je to u 1993?
Děkuji.
pomlčka mezi stovky a desítky dle mého názoru nepatří. Je to zkrácené NINETEEN HUNDRED AND NINETY-THREE, proč by se tam měla psát pomlčka, to jsem nikdy nikde neviděl.
To s tím OH, tam to chápu, i když osobně bych pomlčku ani tam nepoužil. Tento formát letopočtu se dle mého názoru téměř nikdy nepíše, napíšete 1903, přečete NINETEEN OH THREE. Pomlčky nepomlčky. Když to chcete napsat, píše se to NINETEEN HUNDRED AND THREE. To zkracování pomocí OH je věc spíše hovorová.
Děkuji moc, myslela jsem si to tak, jak říkáte. Vím, že knížka od
Kollmanové nemá zcela vše správně, ale když to pak začnou tak studenti
psát, tak mě znejistí:-)
BTW – jak to, že vždy stíháte tak bleskově odpovědět?:-)
gigiel:
v té knížce není IMHO správně více věcí. Sám jsem se podle ní na
začátku učil a básnil o ní, ale dneska častěji a častěji přicházím
na to, že jsem se naučil něco špatně. Neměl jsem ale to poslední
vydání, to je pravda.
Nevidím jediný důvod proč použít 100% správnou učebnici, tzn učebnici od nějakého renomovaného nakladatelství. Existují pro všechny úrovně…
ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli se letopočet čte “in 1947”, nebo “in year 1947”, nebo “in the year 1947”? Díky za odpověď
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.